Teško je zamisliti, u današnje vreme, kako su ljudi, pre samo koju deceniju, funkcionisali bez ovih svemogućih, pametnih telefona koji nam danas predstavljaju glavno sredstvo komunikacije, informisanja i zabave. 

Jedan moderan čovek ne može da zamisli ni jedan sat, a kamoli dan, da je odvojen od svog mobilnog telefona. S tim u vezi, kada se bežični punjač za telefon pojavio na tržištu, postao je jedna od najpopularnijih i najprodavanijih sprava 

Međutim, da li ste ikada pitali šta tačno podrazumeva bežični punjač za telefon i kako on funkcioniše? Koji su sve benefiti ove malene sprave koja je potpuno promenila svakodnevicu ljudi, naročito onih koji su veoma vezani za svoje pametne telefone?

Ukoliko ste se pitali kako je nastao bežični punjač za telefon i zbog čega se on danas smatra neophodnim uređajem, prvo ćemo vam pojasniti šta zapravo predstavlja bežični prenos energije kako biste razumeli njegovo funkcionisanje

Bežični prenos energije i bežično punjenje – šta podrazumevaju?

Plavi bežični punjačPre nego što dođemo do toga kako je nastao bežični punjač za mobilni telefon, pojasnićemo vam kako funkcioniše sam bežični prenos energije. U pitanju je proces koji se odvija u svakom sistemu u kom se prenosi električna energija od izvora do potrošača, s tim što se oni juopšte ne spajaju u električni sklop. 

Bežično punjenje predstavlja prebacivanje energije između dva objekta uz pomoć elektromagnetnog polja. Ta energija se šalje putem induktivne spojnice na električnu spravu koja može da je iskoristi ili kako bi se pokrenula ili napunila baterije.

Stoga, bežični punjač za mobilni telefon je izum za koji je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i potpuno osvojiti tržište. Kada se to konačno desilo, uopšte nije došlo kao veliko iznenađenje, već kao potpuno normalna i dugo očekivana stvar. 

Oni se baziraju na magnetnoj indukciji, dok se električna energija prenosi od punjača do mobilnog telefona. Čuveni Qi standard, bežični prenos energije je moguć do 40 mm udaljenosti. 

Bežični punjač za telefon i Qi specifikacija  

Uprkos tome što je tehnologija bežičnog punjenja na svetu prisutna već više od jednog veka, prvi bežični punjač, kakvog ga danas poznajemo, se na tržištu prvi put pojavio ne tako davne 2012. godine, sa pojavom Nokie 920 koja je bila pvi pametni telefon koji je mogao bežićno da se puni na osnovu Qi specifikacije.

Qi specifikacija predstavlja standard otvorenog interfejsa koji definiše bežični prenos snage uz pomoć indukvanog punenja do 4 centimetara. Razvijen je od strane Konzorcijuma za bežično napajanje. 

U pitanju je poseban sistem koji koristi podlogu za punjenje i uređaj, odnosno mobilni telefon, koji je kompatibilan sa vrhom podloge. Puni se uz pomoć induktivne spojnice.

Koje su prednosti bežičnog punjenja mobilnog telefona? 

Telefon pored bežičnog punjača na stoluPrednosti bežičnog punjenja mobilnog telefona ima nebrojeno. Pre svega, sama moć punjenja telefona bez upotrebe utičnice i kabla je jedna od najvećih benefita ove vrste punjača, jer ne iziskuje dosadne adaptere kablove i direktno povezivanje sa utičnicom, pored koje će vaš telefon morati da stoji dok se ne napuni.

Dakle, u kratkim crtama, bežični punjač za telefon je praktičniji i jednostavniji za korišćenje, jer omogućava punjenje baterije mobilnog telefona bez potrebe da se on direktno poveže sa izvorom energije. Na vama je samo da spustite mobilni telefon u svoju bazu i on će početi sa punjenjem baterije bežičnim putem. 

Još jedan od benefita jeste taj da če vam ulaz za kabl na mobilnom telefonu biti na raspolaganju za druge stvari, kao što su slušalice za telefon ili usb za prenos podataka. Takođe, neki bežični punjači mogu da budu i u ulozi držača za telefon, gde ćete moći da ga odložite na neko vreme.

U benefite bežičnog punjača ubrajaju se i: nedostatak električnog otpada, zaštićena konekcija koja isključuje koroziju, odličnu izdržljivost, a možda i najveći od svih benefita jeste taj da sam transfer ove energije nije radijativni. 

Da li postoje neke mane bežičnog punjenja i koje mogu biti? 

Uprkos velikom broju dobrih strana, bežični punjač za mobilni telefon jednostavno mora imati i svoje mane. Ono što se pod tim podrazumeva jeste da ovakvi punjači imaju nedostatke u vidu manje efikasnosti i povećano rezistivno grejanje, što rezultira sporijim punjenjem i bržem zagrevanju.

Takođe, jedna od najvećih mana jeste to što je bežično punjenje dosta skuplje u odnosu na obično punjenje. Ovo je zato što ono iziskuje elektroniku pogona i kaleme i u jednom i u drugom uređaju što dovodi do većih troškova izrade, zbog kompleksnosti uređaja.

Teleon i bežični punjač na stoluZbog čega su bežični punjači popularni i kako odabrati pravi za svoj mobilni? 

U današnje vreme, gotovo da ne postoji osoba koja ne poseduje makar jedan bežični punjač za mobilni telefon. On je postao gotovo neizostavan deo opreme, pored kvalitetnog zaštitnog stakla i maske koje imaju funkciju dodatne zaštite pametnog mobilnog telefona, kao i odličnih bežičnih slušalica.

Naročito su popularni automobilski punjači sa integrisanim bežičnim punjačem koji je uvek dobrodošao, pogotovo kada se ide na duga putovanja i kada je puna baterija na telefonu jedan od glavnih prioriteta mnogih ljudi.

Ako se pitate kako odabrati adekvatan bežični punjač za telefon koji imate, zapamtite da iPhone telefoni Apple kompanije podržavaju do 7,5 vati bežičnog punenja, dok je situacija sa Android telefonima malo drugačija, jer oni mogu da podnesu i do 15 vati.

Pre same kupovine, raspitajte se kod prodavca i pronađite najbolji i najedkvatniji bežični punjač za mobilni telefon, kako bi vaša baterija na telefonu u svakom trenutku bila puna!