Sajt https://www.maskoteka.rs, kao i većina sajtova, koristi male tekstualne datoteke koje se zovu kolačići. Ova sekcija pruža informacije o tome šta su kolačići, koje kolačiće koristimo i kako se mogu kontrolisati.

Ako su podešavanja na softveru koji koristite za pregled ove stranice (Vašem pretraživaču) prilagođena da prihvate kolačiće koje koristimo, i nastavite da koristite naš sajt, podrazumevaćemo Vaš pristanak.

Ako ne želite da primate kolačiće, možete postaviti svoj pretraživač tako da ih ograniči ili blokira. Svi savremeni pretraživači omogućavaju da promenite podešavanja kolačića i obično se nalaze u meniju ‘opcije’.

Međutim, onemogućavanje kolačića može značiti da sajt  neće raditi kao što je očekivano.

Da bi kolačiće mogli koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka, potrebna nam je vaša dozvola.

Šta su kolačići?

Kolačići su tekstualne datoteke sa malim količinama informacija koje Vaš uređaj preuzme kada posetite sajt. Kolačići se zatim vraćaju na prvobitnu stranicu pri svakoj narednoj poseti ili na drugu stranicu koja prepoznaje taj kolačić. Kolačići se često koriste jer omogućavaju sajtu da prepozna korisnički uređaj i time poboljša funkcionalnost.

Svrha kolačića

Bolje korisničko iskustvo prilikom pregledanja sadržaja na našem sajtu. Kako bismo to postigli, moramo sajt kontinuirano unapređivati i prilagođavati vašim potrebama. U tome nam pomažu kolačići (cookies).

Svaka prvi put posećena stranica sajta šalje „cookie“ na Vaš računar kako bismo došli do neophodnih podataka. Kolačići na vašem računaru čuvaju sve informacije koje ste ranije ostavili, pa ih ne morate nanovo unositi kad se ponovo vratite na sajt.

Sadržaj koji ponovo pregledate već je prilagođen vašim podešavanjima i profilu. Na primer, obaveštenja su prilagođena Vašem interesovanju, navikama, itd. Podaci dobijeni pomoću kolačića se čuvaju u roku koji je neophodan za ostvarenje svrhe obrade zbog koje su podaci prikupljeni.

Vrste kolačića

Kolačići sesije i Trajni kolačići: Kolačići sesije omogućavaju povezivanje akcija korisnika tokom sesije pretraživača. Sesija pretraživača počinje kada korisnik otvori prozor pretraživača i završava kada zatvori prozor pretraživača. Kolačići sesije se kreiraju privremeno. Kada zatvorite pretraživač, svi kolačići sesije se brišu. Trajni kolačići ostaju na korisničkom uređaju u vremenskom periodu navedenom u kolačiću. Oni se aktiviraju svaki put kada korisnik poseti stranicu koja je kreirala taj određeni kolačić.

Kolačići prve i treće strane: To se odnosi se na to koji veb domen postavlja kolačiće. Kolačići prve strane su oni koje postavlja sajt koji u tom trenutku korisnik posećuje – sajt koji je prikazan u polju za URL. Kolačiće treće strane postavlja domen koji ne pripada sajtu koji korisnik u tom trenutku posećuje. Ako korisnik poseti sajt i drugi entitet postavi kolačić kroz taj sajt, to je kolačić treće strane. Za prikupljanje, čuvanje i brisanje podataka prikupljenim kolačićima treće strane odgovorna je strana koja ih prikuplja.

Potrebni – NEOPHODNI i ostali kolačići: Potrebni kolačići su potrebni za rad naše web stranice i korišćenje njegovih usluga. Korišćenjem ove internet stranice automatski dajete saglasnost za upotrebu neophodnih kolačića bez kojih web stranica ne može funkcionirati.

Statistički kolačići: Prikupljaju informacije o tome kako posetioci upotrebljavaju našu web stranicu, na primer, na koje stranice posetioci najčešće klikću. Ovi kolačići ne prikupljaju podatke koji identifikuju posetioca. Sve informacije koje prikupljaju ovi kolačići su anonimne. Koriste se samo za poboljšanje funkcionisanjaa ove web stranice.

Funkcionalni kolačići: Omogućuju našoj web stranici da pamti odabire i prilagođavanja koje ste napravili prilikom posete. Na primer, pamćenje promena jezičnih podešavanja ili preferencije valute. Takođe se mogu koristiti kako bi se omogućilo trećim stranama kako bi pružili alate za društveno deljenje i zapamtili vaše željene usluge deljenja.

Marketing kolačići: Koriste se za praćenje posetioca preko web stranice. Namera je prikazati oglase koji su relevantni i zanimljivi za pojedinog korisnika, a time i više vredni za izdavače i oglašavače trećih strana.

Kolačići treće strane, marketinški i statistički kolačići

Google AdWords Google AdWords kolačiće koristimo za praćenje konverzija. Google Adwords je analitički servis kompanije Google Inc. (1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; “Google”). Kada pristupiš našem web servisu putem Google oglasa, Google Adwords će postaviti kolačić na tvoj uređaj (“kolačić preusmeravanja”- izvedbeni kolačić).

Ovaj će kolačić nestati nakon 30 dana i neće služiti za ličnu identifikaciju posetioca. Ako kolačić nije nestao prilikom poseta određenoj stranici, možemo prepoznati je li posetioc kliknuo na oglas te je li Google preusmerilo korisnika na naš web servis. Svaki oglašivač ima različite kolačiće. Iz tog se razloga kolačići ne mogu pratiti putem web stranice oglašivača.

Informacije prikupljene preko kolačića koriste se za kreiranje statistike konverzije korisnika Adwordsa. Oglašivači će videti ukupan broj korisnika koji su kliknuli na njihov oglas te će videti koliko je korisnika preusmereno na označenu stranicu za praćenje konverzije. Oglašivači neće imati informacije za identifikaciju korisnika. Ako ne želiš učestvovatii u procesu praćenja možeš blokirati kolačiće putem postavke koja onemogućava automatske kolačiće. Možeš onemogućiti kolačiće za praćenje konverzije tako da u pretraživaču, na domeni “googleadservices.com”, postaviš blokiranje kolačića.

Google Analytics Uz Google AdWords sarađujemo i s Google Analyticsom. To je analitički servis kompanije Google Inc. (1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; “Google”). Informacije koje dobijamo putem Google Analytics kolačića govore nam o tvom korišćenju našeg web servisa i obično se prenose i čuvaju na Google serveru u SAD-u. Na našim je stranicama aktivna opcija za IP anonimnost, tako da je IP adresa korisnika unutar država članica EU te u drugim državama koje su vezane Ugovorom o europskom ekonomskom prostoru unapred onemogućena. Samo će u izvanrednim slučajevima potpuna IP adresa biti poslana Google serveru (u SAD) gde će biti i skraćena. Google će koristiti ovu informaciju kako bi ocenio tvoje korišćenje naše web stranice, kako bi prikupljao izveštaje o tvojim aktivnostima te kako bi pratio web stranice drugih usluga. IP adresa koja je dostupna Google Analyticsu neće biti povezana s drugim Googleovim podacima. Imaš opciju prekidanja čuvanja kolačića u svojim podešavanjima pretraživača, ali moramo te upozoriti da u ovom slučaju možda nećeš moći koristiti sve funkcije web stranice.

Takođe, možeš sprečiti Google da prikuplja i obrađuje podatke koje je proizveo kolačić prilikom tvog korišćenja web stranice (uključujući i tvoju IP adresu) instalacijom dodatka na pretraživač koji je dostupan na ovom linku: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Facebook alat za ponovno ciljanje korisnika Alat za ponovno ciljanje korisnika web stranice od kompanije Facebook Inc. (1601 S. California Ave., Palo Alto, CA 94304, USA; “Facebook”) koristimo u slučaju da si korisnik Facebooka. Ovaj alat će proizvesti neidentifikacijski kontrolni broj koji će biti poslan Facebooku na analizu u marketinške svrhe. S druge strane, mi enkriptiramo tvoju e-mail adresu te ju šaljemo Facebooku u enkriptiranom obliku. Prepoznavanjem kolačića i prenosom šifrirane informacije Facebook će ti pružati preporuke ciljanog proizvoda u obliku personaliziranog reklamnog oglasa.

Možeš odustati od korištenja Facebook alata na poveznici:

https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences.

MailChimp Mailchimp je platforma kompanije The Rocket Science Group, LLC za slanje promotivne elektronske pošte (The Rocket Science Group, LLC, 675 Ponce de Leon Ave NE, Suite 5000, Atlanta, GA 30308 USA ). Ukoliko ne želite da primate promotivnu elektronsku poštu, možete se odjaviti ovde: https://digitalvision.rs/unsubscribe

Naš sajt može koristiti i sledeće kolačiće povezane sa trećom stranom:

YouTube, servis za pregledavanje video dokumenata koristimo YouTube način implementacije videa za veću privatnost, u kojem YouTube neće pohranjivati podatke o posetiocima osim ako pokrenu reprodukciju videozapisa. Pravila privatnosti YouTube servisa možete videti na sledećem linku: https://www.youtube.com/static?template=privacy_guidelines, a koriste se sledeći kolačići:

.addthis.com- AddThis koristi kolačiće kako bi vam omogućio deljenje sadržaja putem društvenih medija i kako bi procenio vašu upotrebu web stranice i sastavio izveštaje o aktivnostima na web stranici:

Na sledećem linku možete pogledati AddThis pravila o privatnosti http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy, a možete i odustati od prikupljanja podataka o oglašavanju zasnovanom na ponašanju na linku http://www.addthis.com/privacy/opt-out. 

.doubleclick.net-  Firma za posluživanje oglasa u vlasništvu firme Google Inc („Google“). DoubleClick koristi kolačiće, za prilagođavanje oglasa vašim interesima za pregledavanje. Pogledajte pravila privatnosti usluge DoubleClick na sledećem linku: https://policies.google.com/privacy?hl=en. Na sledećem linku možete odustati od prikupljanja podataka o oglašavanju zasnovanom na ponašanju na linku https://adssettings.google.com/anonymous?hl=en.

.google.com- Ova web stranica može koristi Google kartu i kolačiće koji registruju anonimne statističke podatke o korišćenju Google-ovih alata i servisa, ne prikupljaju osetljive podatke osim ako se ne prijavite na svoj google račun, u tom slučaju vaši su izbori povezani s vašim računom. Dodatne informacije potražite u opštim Google pravilima o privatnosti http://www.google.com/intl/en-GB/policies/privacy/

Sajt može koristiti google analitiku radi statističkih analiza o upotrebi stranice, putu za navigaciju i interakcijama. Ove informacije nam omogućavaju da bolje razumemo ponašanje i potrebe korisnika. Ovi kolačići služi Google Analitics za prikupljanje informacija o navigaciji korisnika na veb lokaciji. Korisnici mogu blokirati kolačiće u svom pregledaču ili koristiti Google proširenje za deaktiviranje usluge Google Analitics u njihovim posetama na sledećem linku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Isključivanje kolačića

Okvir za podešavanje kolačića nalazi se u podnožju ove veb lokacije. Nakon odabira podešavanja, u svako doba možete podesiti podrazumevana podešavanja kolačića u podnožju ove veb lokacije.

Ako odaberete Prihvatam sve kolačiće, možete vam smestiti sve gore navedene kolačiće na računar ili mobilni uređaj.

Odabirom Prihvatam samo potrebne kolačiće na vašem računaru ili mobilnom uređaju čuvaju se samo vrednosti za funkcionalno potrebne kolačiće.

Obično možete isključiti kolačiće prilagođavanjem podešavanja pretraživača da biste sprečili prihvatanje kolačića. Međutim, verovatno ćete ograničiti funkcionalnost naših i velikog broja drugih sajtova, jer su kolačići standardni deo većine savremenih sajtova.

Ukoliko želite da ograničite ili blokirate prijem kolačića koji se putem internet pretraživača postavljaju na vaš uređaj, to se vrši podešavanjem postavki pretraživača; postupak je objašnjen u okviru opcije za pomoć u pretraživaču. Možete i da posetite internet sajt www.aboutcookies.org, ili http://www.allaboutcookies.org./ koji sadrže detaljna uputstva o ovom postupku na različitim internet pretraživačima.

Takođe, možete na svojim pretraživačima instalirate Privacy Badger (besplatan dodatak koji je napravila Fondacija za elektronske granice (Electronic Frontier Foundation – EFF), organizacija koja se bavi zaštitom prava u digitalnom svetu), ili drugi alat koji vas štiti od praćenja dok pregledate veb.

Izmene naše Politike kolačića

Zadržavamo pravo da ažuriramo ovu Politiku upotrebe kolačića s vremena na vreme, u cilju praćenja izmena u zakonodavstvu i tehničkih inovacija. Sve izmene stupaju na snagu momentom objavljivanja na Sajtu. Predlažemo Vam da periodično vršite uvid u našu Politiku privatnosti.