Igranje igrica je definitivno vid zabave koji mnogi praktikuju u slobodno vreme, a oni malo bolji igrači uspevaju i da zarade, i svoj hobi pretvore u zanimanje. 

Iako su vremenom napredovale konzole za igranje igrica, mnogima je pc ostao glavna platforma za uživanje u čarima virtualnog sveta. Sa tim u vezi se često i javlja pitanje – koje su najbolje igrice za pc

Poprilično je teško odgovoriti na ovo pitanje, a ostati objektivan i ne povrediti osećanja mnogim gejmerima, koji iz godine u godinu čekaju novu verziju iz svog omiljenog serijala. Naši kriterijumi prilikom odabira su bili bazirani na kvalitetu samih igara, broju njihovih nastavaka i popularnosti koje su vremenom stekle.

Najnovije igrice za pc ne moraju nužno biti i najbolje, ali ako je suditi na osnovu novih modela koje smo u nastavku teksta predstavili, zasigurno je da do sada predstavljaju krune sopstvenih serijala. Oni iskusniji gejmeri su sigurno igrali i prethodne verzije predstavljenih igrica, te na taj način mogli primetiti neverovatna poboljšanja. 

Upravo su ta poboljšanja unapredila video igre i učinila ih znatno zahtevnijim za računare koji su takođe napredovali. Profesionalni gejmeri i amaterski zaljubljenici u igrice su se sa godinama trudili da poboljšaju i svoju gaming opremu kako bi unapredili doživljaj igranja omiljenih igara.

U nastavku teksta pročitajte koje su to prema našim kriterijumima najbolje igrice za pc i pročitajte o njima nešto što do sada možda i niste znali.

#1 Call of duty Black ops cold war – vanvremenska pucačina za ljubitelje prave avanture

Call of duty važi za jednu od najpopularnijih igrica u istoriji, s obzirom na činjenicu da je poslednja verzija iz 13. novembra 2020. godine (Black ops cold war) ujedno i sedamnaesti nastavak celokupnog serijala. Raven Software i Treyarch su se postarali za razvoj same igre, dok je Activision još jednom zaslužan za izdavanje i plasiranje, po mnogima najbolje pucačke igrice za pc, koja se iz godine u godinu željno iščekuje. 

Ono što je podiglo popularnost kompletnog serijala jeste i činjenica da svaka verzija ima opciju za takozvani singleplayer, odnosno prelazak kampanje i ispunjavanje svih potrebnih misija uz neke od istorijski fiktivnih, ali svakako zapaženih likova poput Rasela Adlera.

Multiplayer opcija je namenjena onim nešto iskusnijim igračima, koji žele da svoje umeće testiraju na nekom od popularnih servera. Za sve zaljubljenike u žustriju zabavu, zombie mode je ponovo spremio zahtevne misije i još izazovnije strašnije protivnike. 

Najbolje igrice za pc su defintiivno one koje imaju i pozadinsku priču sa pojedinim realnim elementima, pa je tako i Call of duty Black ops cold war smešten u vreme indirektnog sukoba SAD-a i tadašnjeg SSSR-a kroz Hladni rat, što dodaje dodatnu čar gejmerima sa malo boljim znanjem iz istorije i geopolitike. 

Interesantnoj priči doprinosi i fenomenalna grafička realizacija neophodnih detalja uz uvek dinamične audio-vizualne signale, koji igricu čine veoma uzbudljivom. Najnoviji Call of duty od vas kao igrača zahteva brzinu i preciznost tokom igre u čemu vam jedino mogu pomoći kvalitetni gaming miševi, koje možete pronaći u Maskoteka online shop-u. Bez obzira da li se odlučite za žičani ili bežični, potrudite se da vam kvalitet bude odlučujući faktor prilikom odabira, jer ćete jedino tako postići savršene rezultate u igri. 

prostorija sa kompjuterskom opremom za gejmere#2 Fifa 22 – vrhunac fudbalskih igara i najrealističnija simulacija ovog popularnog sporta

Po mnogima najbolja fudbalska igrica Fifa, već dugi niz godina važi za pobednika u duelu sa svojim glavnim konkurentom PES-om (Pro evolution soccer). Fifa 22 izašla je nedavno 1. oktobra 2021. godine, pa nije prošlo dovoljno vremena da se sveobuhvatno sumiraju utisci. Međutim, prema najavama se čini da se nastavlja u istom pravcu po pitanju grafičkih i gameplay unapređenja. 

Vremenom je ova igrica postala veoma realistična za oko posmatrača, a ujedno i zahtevna svima onima koji se prvi put susreću sa njom. Ukoliko joj date malo vremena, sigurni smo da će vas kupiti neverovatna realizacija detalja. Najbolje igrice za pc u počektu deluju čak i nezahvalno teško, ali se sve promeni kada savladate osnovne tehnike igre i počnete uživati na pravi način.

Fifa 22 je dvadeset i deveti po redu nastavak, koji obećava vrhunsku zabavu svim ljubiteljima fudbala i to u nekoliko verzija. Ovde godine će igrači ostati uskraćeni za izdanje Champions league, ali će svakako moći da uživaju u standardnoj verziji i širom sveta sve popularnijem izdanju Ultimate team.

Prema najavama izdavača EA (Electronic arts) stigle su potvrde u vezi sa poboljšanjima u Ultimate team izdanju. Unapređena je dodela poklon kartica iza kojih se kriju velika imena iz sveta fudbala koja nakon što ste ih izvukli dolaze u vaš tim. 

Pored fudbalskog umeća, biće vam potrebna i sreća da dobijete što bolje igrače u svoj tim, kako bi bili ravnopravan konkurent svojim protivnicima iz zemalja širom sveta. Iako je Fifa 2022 kao i sve prethodne sve češći izbor igrača na konzolama, pc i dalje ima veliki broj vernih fanova, koji fudbalske igrice igraju na svojim računarima.

S obzirom da je u pitanju sportska igrica, pravi gejmeri znaju da će im biti potrebna i dodatna oprema kao što su džoistici, radi što praktičnije kontrole igrača tokom igre. Ukoliko želite da igrate sportske igrice za pc u dvoje, potrudite se da sebi nabavite kvalitetan džoistik i za njega izdvojite više novca kako bi vas služio što duže. Pogledajte ponudu povoljnih džoistka puzdanih brendova.

#3 GTA 5 (Grand Theft Auto 5) – otvorena mapa za ljubitelje pravih avantura

Najbolje igrice za pc predstavljaju spoj zabave, akcije, odlične grafike i dinamičnih misija, a GTA je sve to u jednom. Rockstar games još jednom nije razočarao ljubitelje akcije i avanture u otvorenom virtualnom svetu. Neophodno je pomenuti da je verzija GTA 5 za pc izašla sada već davne 2015. godine, a i dalje održava reputaciju jedne od najboljih video igara ikada napravljenih.

Celokupna ideja igre bazira se na rešavanju misija, odnosno postavljenih zadataka, kako bi likovi kojim upravljate napredovali kroz priču. Veoma uzbudljive misije prate oružani sukobi bandi, eksplozije, pucnjava koji igru čine veoma nepredvidivom, a igrača konstantno postavljaju pred nove izazove.

Jedna od igrica koja je najavljivana sa velikim očekivanjima zaista ih je i opravdala. Pored osnovnih misija koje možete rešavati, imaćete priliku da se upoznate sa do sada najvećim “otvorenim svetom” kada su u pitanju igrice ovog tipa. Imaćete priliku da rešavate misije ili da jednostavno provodite slobodno vreme u gradu izrađenom po uzoru na one sa Zapadnoj obale u Kaliforniji.

Neverovatno je koliko su se proizvođači igre potrudili da obrate pažnju na svaki detalj i za igrače pripreme toliko mogućnosti i saržaja, čak i izvan regularnog toka igrice gde je fokus na linearnom rešavanju misija, što mnogima može dosaditi nakon određenog vremena.

Tokom igre ćete imati priliku da se upozante sa detaljima poput reklama i bilborda, demografskih karakteristika glavnih i sporednih likova, te replike iz čuvenih filmova i serija. Potrudite se da ispratite dijaloge glavnih karaktera i saznate nešto više o njima. Ukoliko želite da na najbolji mogući način upratite sve potrebne audio detalje, gejmerske slušalice če vam definitivno pomoći u tome i pojačati kompletan doživljaj tokom igre. 

Imaćete prilike da upravljate sa 3 različita lika oko kojih se stvaraju zasebni sadržaji, svaki za sebe jednako uzbudljiv i interesantan. Grand Theft Auto 5 je zaista igrica za sve generacije i po svojim karakteristikama definitivno jedna od onih koja i dan danas od vas zahteva kvalitetan računar i opremu. Iako GTA 5 ne spada u najnovije igrice za pc, definitivno je naslov koji je obeležio gaming industriju.

prikaz crnih bežičnih slušalica za gejmere#4 Assassin’s Creed Valhalla – akcije fiktivnih istorijskih likova sele se u nordijske zemlje

Izdavač Ubisoft je 2020. godine u novembru mesecu objavio novi 12. nastavak možda i najbolje igrice za pc kada su u pitanju akcione avanture sa otvorenim svetom, gde podlogu čine mešavina istorijskih činjenica i fiktivnih dešavanja.

Ljubitelji igre Assassin’s Creed su bili uplašeni da će se nova tematika u vezi sa Vikinzima potpuno odaljiti od svega onoga što je do sada činilo igricu i bilo njena srž. Međutim, ispostavilo se da tematika neće pedstavljati nikakav problem, te da se glavni junak savršeno uklapa u ovaj novi, igračima do sada nepoznati svet.

Ukoliko posmatramo gameplay, novi Assassin’s Creed se za razliku od prethodne dve verzije, prema nekim pojedinostima zaista ugledao na starije naslove. Ovu akcionu avanturu prati istraživanje, tajni dijalozi, šunjanje, stoga će vam biti potrebna koncentracija tokom igranja, kao i fokus na bitne detalje. 

Igrica će vas motivisati da uključite maštu i pokrenete mozak razmišljajući o tome gde se možete sakriti, kako prišunjati i na najbolji mogući način iskoristiti okolinu. Ono što doprinosi intenzitetu igre je činjenica da zadatke tokom igre možete ostvariti na dva načina. Pre svega, potrudite se da šunjanjem istražite teren i primetite šta je ono što trebate uraditi. 

Međutim, ukoliko vas protivnici primete, to nije automatski game over, jer se protiv njih možete fizički boriti i eliminisati ih. Oni malo spretniji igrači koji se više potrude prilikom rešavanja misije će biti nagrađeni novom opremom. Takozvani stealth pristup se na ovaj način podstiče, ali vas svakako neće penalizovati ukoliko ipak volite nešto brže rešavanje zadataka i borbu “prsa u prsa”.    

Negativni komentari kritičara su ponajviše u vezi sa grupnim borbama, kada je veoma primetno neprirodno ponašanje vojnika i doslovno pojavljivanje bug-ova. Objašnjenje možemo potražiti u tome što je i fokus samog serijala najviše na razmišljanju i tihom rešavanju misija, gde ni Assassin’s Creed Valhalla ne odstupa u odnosu na svoje prethodnike.

Zavalite se u svoju novu, udobnu gejmersku stolicu i uplovite u neverovatno maštovit svet pun iznenađenja, lepih predela i sjajne priče ukojoj ćete uživati satima.

#5 Dirt rally 2.0 (Colin McRae flat out) – vrhunska trkačka igra za ljubitelje brze vožnje

Jedna od igara koja definitivno spada u najbolje trkačke igrice ikada, 2019. godine je u februaru mesecu dobila nastavak u vidu Dirt rally 2.0 verzije, odnosno nastavka Dirt Rally-a iz 2015. godine. Najbolje igrice za pc uvek imaju i svoje nastavke, zbog čega ovi serijali postaju nezaboravni. Sa tim u vezi su ljudi iz izdavaštva Codemasters uradili veoma dobar posao.     

U fokus video igre Colin McRae flat out stavljen je realističan prikaz ponašanja automobila i zahtev od igrača da budu strpljivi prilikom uvežbavanja igre. Ono što je nova verzija čuvene trkačke igrice donela upravo se ogleda u težini samih trka i potrebnim sposobnostima kako bi protivnici bili pobeđeni.

Potpuni doživljaj jedne trkačke igrice ovog kvaliteta može se iskusiti jedino uz pravu dodatnu opremu, kao što su gejmerski zvučnici, monitor i volan, koji će učiniti da se osećate kao da ste zaista ne jednoj od čuvenih staza. 

Kritičari su dali veoma pozitivne ocene za prilagođen kvalitet igre, bez obzira na koji način upravljate. Ukoliko je to volan za igrice, vožnja će delovati znatno realističnije, ali nećete pogrešiti ni sa običnim džoisticima ili tastaturom.

Ono što je veliki minus jeste poprilično malo sadržaja koji se ogleda u nedostatku ponuđenih staza i vozila. Svega 6 staza u osnovnom paketu igrice i nedovooljan broj trkačkih automobila nisu dovoljni da zadovolje apetit istinskih zaljubljenika u trke. 

Pozitivna je činjenica da su proizvođači u najnovijoj verziji promenili podloge na već dobro poznatim stazama i time znatno otežali. Takođe, postoji opcija za podešavanje komponenti guma, što će uticati na kontrolu vozila i pružiti mogućnost vašim sposobnostima da isplivaju. Sve u svemu, jedna fantastična simulacija trke i zagarantovana zabava pravim ljubteljima adrenalina.

U današnjem modernom svetu gaminga, sve veću ulogu dobijaju konzole, kao zaista kvalitetne platofrme za igranje igrica. Međutim, računari u tom pogledu ipak nisu izgubili svoju ulogu, te danas pored iskusnijih gejmera i mnogi mlađi uživaju u svojim omiljenim naslovima koristeći miša i standardne komande A, S, D za kretanje. Takođe se nadamo da vam se dopao naš izbor kada su u pitanju najbolje igrice za pc i nadamo se da smo vam ukazali na čari igranja ovih video igara.

Ukoliko vam je potrebna gaming oprema, detaljno istražite našu ponudu, jer Maskoteka nudi savremene dodatne komponente za profesionalne i hobi ljubitelje igrica. Pored gaming miševa, tastatura, slušalica i zvučnika, odaberite i adekvatan gejmerski sto gde ćete svu opremu smestiti. Tek tada prava zabava može početi!