U poslednje vreme kada god vidimo neku profesionalnu fotografiju glavna dilema je da li je reč o fotoaparatu ili telefonu. Razlog za to je činjenica da su telefoni sa najboljom kamerom iz godine u godinu modeli koji se najviše kupuju, pa se shodno tome i proizvođači utrkuju oko performansi i unapređivanja kamera na mobilnim telefonima. 

Danas kada imamo telefon sa najboljom kamerom znači da imamo profesionalni aparat u našem džepu i bilo da nam je važno da li je u pitanju najbolja selfi kamera, ili želimo da imamo uređaj kojim ćemo zabeležiti jedinstveni pejzaž – današnji mobilni telefoni će nam to omogućiti.

Ipak, s ozbirom na to da tržište tehnologije nikada ne spava, baš kao što se apdejtuju softveri telefona i računara, tako i mi moramo da apdejtujemo informacije o najsavremenijim tehnološkim dostignućima, koja se to dodatna oprema pojavljuje na tržištu, i da s vremena na vreme proveravamo koji su trenutno telefoni sa najboljom kamerom.

iPhone 11 pro max – telefon sa najboljom kamerom puta 3

Nepotrebno je govoriti o popularnosti brenda Apple, i njihovog najrepoznatljivijeg proizvoda. iPhone 11 pro max je najnoviji član iPhone porodice, a reč je o telefonu neverovatnih performansi. O tome već na prvu loptu govori njegovo ime – i pro i max – dakle, zvuči kao nešto ozbiljno. I zaista jeste. 

Ovaj telefon je pro u svakom smislu, a dijagonala njegovog ekrana je 6.5 inča, pa odmah imajte u vidu da su zaštitna stakla za ekrane ove veličine jako važna. Međutim ,ono što je posebno kada je u pitanju ovaj telefon jeste njegova kamera, odnosno njegove kamere. 

Reč je o triple 12 Mpix kameri, dakle ne jedna, nego tri kamere koje će zabeležiti svaki trenutak na jedinstven način. Ultraširoka, široka i telefoto kamerama uspešno će zabeležiti detalje koje nikada ne bismo mogli da prepričamo. Ovaj telefon  ima i adekvatnu selfi kameru, takođe sa 12Mpix. 

S obzirom na performanse ovog najprestižnijeg i najnaprednijeg iPhone modela do sada, nema sumnje da se visoko kotira kada su u pitanju telefoni sa najboljom kamerom. Apple je poznat po tome koliko vodi računa o estetici i dizajnu svojih modela, te su tako i maske za ovaj telefon nešto što će ga posebno istaći.

Samsung Galaxy S20 ultra – serija posvećena jedinstvenom  iskustvu sa kamerom  

Samsung Galaxy S20 ultra je predstavnik serije S20 koja je u potpunosti posvećena jedinstvenom iskustvu sa kamerom. Kada su u pitanju telefoni sa dobrom kamerom, bilo koji od tri modela iz ove serije pružiće revolucionarno iskustvo sa kamerom.

Kada kažemo revolucionarno iskustvo to zaista i mislimo jer je Galaxy S20 ultra telefon sa četvorostrukom kamerom. Njegova glavna kamera ima 108MP, sa otvorom blende f/1.8 s OIS-om i PDAF autofokusom. Uz nju, ide i ultraširoka kamera od 12MP, 3D ToF senzor i 48MP periskopska telefoto kamera, koja  podržava 4x optički, 10x hibridni, kao  i space zoom do 100x.

Dakle, s ovim telefonom sve će biti zabeleženo. Čak i ono što vi ne vidite. Od sva tri modela iz serije S20, Ultra ima najbolju selfi kameru, a osim toga, reč je i o jednoj od najbolljih selfi kamera na tržištu. U pitanju je senzorna kamera od 40MP s autofokusom koja snima video do 4K 60fps.

Xiaomi Mi 10 pro –  u korak sa svetskim tržištem 

Xiaomi je najmlađi brend u odnosu na ove koje smo već pomenuli, ali i jedan od najboljih primera azijskog umeća kada je tehnološki napredak u pitanju. Ovaj telefon je odgovor na pitanje koji su to telefoni sa dobrom kamerom čija cena opravdava kvalitet.

Xiaomi Mi 10 Pro ima  glavnu kameru od 108 MP, koja ima 1/1.33-inčni senzor i f/1.69 otvor blende. Osim toga, ovaj telefon ima 12MP telefoto kameru sa 2x zumiranjem (1/2.6-inčni senzor, f/2 otvor), zatim 8MP OIS telefoto sa 10x hibridnim zumiranjem ( 1/ 4.4 inča, f/2) i  ultraširoku kameru od 20MP sa senzorom od 1/ 2.8 inča i sa f/2.2 otvorom blende. 

Još jedna kategorija u kojoj bi ovaj telefon mogao da se takmički je i najbolja selfi kamera. Naime, selfi kamera ovog telefona ima 32MP, i zbog njene ultra visoke rezolucije ima sposobnost da zabeleži detalje kao što su dlaka na kosi, trepavice, obrve i ostali detalji na licu, a uz to postoje i opcije naknadnog uređivanja fotografije koje su visoko kvalitetne. 

Huawei P30 Pro – spoj visokih performansi i jedinstvenog stila

Huawei P30 Pro predstavljen je svetu 2019. godine kada su njegove performanse zasenile mnoge konkurentske modele, a posebno one koje se vezuju za kvalitet kamere. Telefon je prepoznat kao neverovatan uređaj za pravljenje fotografija.

Reč je o četvorostrukoj kameri.  Prva je glavna 40 MP f/1.6 kamera s RYYB senzorom koji upija veliku količinu svetla, za pravljenje fotografija u uslovima sa lošim osvetljenjem. Zatim, P30 Pro ima i širokougaonu kameru 20MP, f/2.2, u čiji kadar može stati apsolutno sve što možete i ne možete zamisliti, a s obirom da podržava autofokus može praviti i neverovatne fotografije pri velikoj brzini.

Treća kamera je ono što ovaj telefon čini jedinstvenim. U pitanju je periskopska telefoto kamera, prva takva u svetu na jednom telefonu, koja nudi 5x optično i 10x hibridno zumiranje. Ovaj neverovatni zum radi kao snajper, te reč “predaleko” za ovu kameru ne postoji. Četvrta kamera je 3D ToF senzor kamera, koju P30 Pro koristi za bolje 3D mapiranje.

Osim toga što pravi fotografije koje su pravi praznik za oči, ovaj telefon ima i jedinstven dizajn. Kompanija Huawei se potrudila da ovaj telefon odiše stilom i da estetika bude naglašena u svakom pogledu. 

Iako je reč o prošlogodišnjem modelu, ovaj telefon je postavio standarde kada su u pitanju telefoni sa dobrom kamerom, i pokazao kakva nas iskustva čekaju kada je u pitanju ovaj pravac tehološkog razvoja. Važno je obezbediti mu adekvatnu masku za telefon i zaštititi ga od potencijalnih oštećenja.

Svaki od navedenih telefona predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje fotografije. Kvalitet o kome govorimo može stati rame uz rame sa kvalitetom fotografija koje beleže savremeni fotoaparati. Štaviše, prednost je u rukama mobilnih uređaja pre svega zbog praktičnosti, jer kao što smo već rekli – sjajna je stvar imati uređaj koji pravi savršene fotografije u svom džepu.