Igrice za dvoje su uvek dobra ideja kada imaš višak vremena, bilo da si na školskom ili godišnjem odmoru ili ne znaš kako da se zabaviš u slobodno vreme pre ili posle posla. Ukoliko je loše vreme i ako ti je inspiracija za gledanje filmova ponestala, igrice za dvoje su odlično rešenje za “ubijanje” vremena smehom i zabavom. Bilo da tražiš igrice za dva igrača offline, online igre za dvoje ili tradicionalne društvene igre koje se mogu igrati u dvoje, ovaj tekst je pravo mesto za tebe. U nastavku pročitaj koje su to igrice za dvoje najbolje! 

#1 Igrice za dvoje online – za telefon ili računar

Za igrice za dvoje online potrebna ti je internet konekcija i telefon ili kompjuter za svakog od igrača. Ovaj vid zabave idealan je za kišne i snežne dane koje provodiš u kući sa porodicom i prijateljima sa kojima možeš da organizuješ i turnir u igricama za obećanu nagradu. 

#1 Slagalica

Najpopularniji kviz u našoj zemlji dostupan je i na Google Play aplikaciji od pre nekoliko godina. Na hiljade korisnika je neprestano aktivno na ovoj platformi. Međutim, ovaj kviz ne moraš igrati sa korisnicima koje ne poznaješ, već sa osobom sa kojom želiš i za to su vam neophodni po jedan telefon ili kompjuter. 

Slagalica će ti razmrdati moždane vijuge i naterati te da razmišljaš brzo. Već posle prve partije, shvatićeš kako funkcionišu sve igre u okviru ovog kviza, način bodovanja i ostale detalje, čak i ako si samo nekoliko puta u životu pogledao ovaj kviz na TV-u.

Ova igra za dvoje online zahteva dobru internet konekciju – bez prekida, jer se ponekad može desiti da igraču “pukne” internet i da ga aplikacija automatski izbaci iz igre. Takođe, možeš se ulogovati preko Facebook naloga ili igrici pristupiti kao gost.

Link za preuzimanje aplikacije: Preuzmi besplatno online

#2 Songpop – Pogodi koja je pesma

Ako uživaš u slušanju muzike ali si i svestran kada su muzički pravci u pitanju, Songpop je online igrica za dvoje stvorena za tebe i tvoje prijatelje. Idealna je čak i ako želiš da naučiš nove pesme ali i da saznaš ko izvodi pesmu koju si nekada čuo na radiju.

Songpop je igra za dvoje online koja se igra naizmenično. Po pet delova pesama preslušava svako od igrača i od četiri ponuđena odgovora za svaku pesmu, bira se tačan odgovor. Jedan krug prvi igra jedan igrač a drugi krug prvi igra drugi igrač i tako naizmenično. Ako si sa “protivnikom” u istoj prostoriji i ako neko od vas ima dobro pamćenje, može doći do “varanja”, uslovno rečeno, jer aplikacija ima različite prepoznatljive zvukove kada igrač klikne tačan i kada klikne pogrešan odgovor.

Nakon instaliranja ove igrice, možeš se ulogovati preko Facebook-a, Google-a, pomoću svog email-a ili broja telefona. 

Link za preuzimanje ove igrice: Preuzmi besplatno online

#2 Igrice za dvoje na telefonu – dovoljan je samo jedan telefon

Zapamti ideje koje ćemo ti u ovom odeljku izložiti za sve one neplanirane ili neminovne situacije u životu – kada predugo čekaš na aerodromu, kada nema struje, kada u predugom redu čekaš sa nekim. Igrice za dvoje koje ti ovde predlažemo zahtevaju samo jedan telefon i to – bez interneta. Naravno, internet ti treba da bi preuzeo bilo koju od ovih igrica tako da je možda najbolje imati ih uvek u telefonu – za svaki slučaj. Offline igrice za dvoje najčešće ne zauzimaju mnogo memorije. 

#1 Glow hokey 2

Kada su u pitanju igrice za dvoje na telefonu, Glow hokey 2 jedna je od najboljih za slučaj da nemaš internet konekciju. Igra se na jednom telefonu, na ekranu je hokejaški teren, jedan igrač igra na jednoj strani odnosno brani svoj gol, a drugi na drugoj. 

Iako nema mnogo različitih opcija, ova igrica može da bude veoma zanimljiva kada se zadesiš u nekoj neplaniranoj situaciji predugog čekanja i slično.

Link za preuzimanje igrice: Preuzmi besplatno online

#2 Tic Tac Toe Glow – iks-oks na telefonu

Za slučaj da želiš da ti brže prođe vreme kada čekaš na aerodromu, železničkoj stanici ili kod lekara, obavezno preuzmi ovu igricu na vreme. 

Tic Tac Toe Glow je klasičan “Iks-oks” koji smo svi barem jednom u životu igrali uz pomoć papira i olovke. Na iscrtanom kvadratu podeljenom u devet polja – kvadratića, igrači naizmenično upisuju X-iks ili O-oks. U jednoj partiji, jedan igrač upisuje X a drugi O. Pobedio je onaj igrač koji prvi uspe da u nizu upiše tri svoja simbola. Niz je isti red, kolona ili dijagonala.

Link za preuzimanje igrice: Preuzmi besplatno online

#3 Dots and boxes

Ili prevedno na naš jezik u bukvalnom smislu – tačke i kutije. Ova igrica za dvoje dostupna je i kao online igra za dvoje i kao igrica za dvoje na telefonu, odnosno na jednom uređaju. 

Kada otvoriš igricu, videćeš prostor spreman za iscrtavanje linija i sačinjavanje kvadratića. Igrači naizmenično vuku po jednu liniju na tabli, međusobno se ometaju, a cilj je napraviti što više kvadratića. 

Link za preuzimanje igrice: Preuzmi besplatno online

#3 Društvene igre za dvoje – koje su najbolje?

U ovom delu teksta daćemo ti predloge za najbolje igrice za dva igrača kod kuće. Vraćamo se sa putovanja, dugih redova, železničkih i autobuskih stanica i smeštamo se u udobnost doma. Društvene igre za dvoje koje ćemo ti ovde izložiti su vanvremenske, klasične i kada ih jednom naučiš, nikada ih nećeš zaboraviti. Za ove igrice za dvoje nije potreban mobilni telefon, računar ili internet konekcija. Njih možeš igrati kada otputuješ na zimovanje ili letovanje, bez brige da li je internet u zakupljenom smeštaju dovoljno brz ili ne.

#1 Jamb

Jamb je sigurno među omiljenima na listi kada su u pitanju igrice za dvoje. Ova igrica nastala je sredinom 20. veka, razvijena je iz kraće igre Yahtzee. 

Za jamb će ti biti potrebne kockice i listići sa odštampanim redovima i kolonama. I malo sreće. Prve dve stvari možeš da nabaviš u knjižari ili opremljenijoj trafici. 

Na svakom listiću postoji gornji i donji deo, gde gornji deo predstavlja brojeve od 1 do 6 koji se ukrštaju sa kolonoma koje objašnjavaju način i redosled popunjavanja polja. Ovde je naravno cilj uvek dobiti maksimalan broj svakog – pet npr. jedinica, trojki, četvorki, šestica, itd. a takav scenario je poprilično nemoguć – što je i čar igre. Donja kolona predstavlja različite kombinacije kockica – brojeva, pa tako postoji triling – tri iste kockice, ful – tri plus dve iste kockice, kare – četiri iste kockice itd, jamb – svih pet istih kockica. Za različite kombinacije dobija se različit broj poena. Sve ove vrednosti dobijaju se tako što se kockice bacaju tri puta.

Način popunjavanja kolona može da se razlikuje u zavisnosti od proizvođača listića ali uglavnom su tu sledeće kolone: kolona koja se popunjava odozgo, ona koje se popunjava odozdo ili od sredine, slobodna kolona ali i ručna u kojoj igrač sme da popuni kvadratić samo nakon prvog bacanja kockica. 

Ako tek učiš da igraš jamb, naš savet je da nabaviš šest kockica, a ne pet, jer je ipak veća verovatnoća dobiti jamb ili bilo šta drugo. Od tih šest, jedna će uvek biti višak – takoreći pomoćna kockica.

U svakom slučaju, ne daj da te komplikovana objašnjenja obeshrabre, jamb se najbolje uči u praksi!

#2 Remi                                                                                                              

Ovo je jedna od najpoznatijih kartaških igara kada su u pitanju igre za dva igrača ili više njih. Ima mnogo varijacija, a ovde ćemo ti objasniti klasičan remi koji već danas možeš da isprobaš.

Dakle, za ovu kartašku igricu, potrebno je dva špila karata, sa džokerima. Ovo je klasična igra kartama na kombinacije, tako da ovde nije toliko bitno da li skupljaš dame ili sedmice. 

Na početku igre, onaj koji deli obavlja to u sedam krugova u svakom daje po dve karte, u prvom krugu protivniku daje jednu kartu više tako da će on prvi igrati. Pre deljenja, protivnik seče gomilu karata, jednu sa dna postavlja ispod gomile tako da bude vidljiva. Pomoću gomile karata koja je ostala, obavlja se deo igre. Kada igra otpočne, samo u prvom krugu, onaj koji ima petnaest karata igra prvi tako što kartu viška izbacuje i tako se formira druga gomila karata. U svakom sledećem krugu neophodno je da igrač koji je na redu “vuče” kartu – da li sa jednog ili drugog snopa karata svejedno je – i da iz svoje “kolekcije” izbaci nepotrebnu.

Cilj u remiju jeste osloboditi se svih karata brže od protivnika a to se vrši po utvrđenim pravilima kombinovanja i otvaranja. Kombinacije koje igrač pravi mogu da budu npr. tri ili četiri različite sedmice (ili bilo kog drugog broja), ili niz brojeva u istom znaku: jedan, dva, tri ili sedam, osam, devet – potpuno je nebitno. Ono što je bitno jeste da svaka kombinacija mora da ima minimum tri karte. Maksimum je relativan. Osnovni pojam u remiju jeste “otvaranje”. Igrač može da se otvori kada ima zbir karata minimum 51, a može da se otvori i zatvori odjednom, što je u remiju nazvano “hand”.

Nadamo se da si uživao u tekstu ali i da si naučio nešto novo. Trudili smo se da ti igrice za dvoje približimo i pojasnimo pravila po kojima se igraju. Međutim, svaka od njih zahteva “praktičan rad”, tako da tek kada instaliraš igricu ili nabaviš kockice i listiće za jamb, razumećeš u potpunosti sve napisano. Srećno!