Internet na telefonu je danas neizostavan deo postpejd paketa svih mobilnih operatera, a oni korisnici koji biraju pripejd umesto postpejda, skoro uvek doplaćuju mobilne podatke kako bi neometano surfovali internetom na različitim mestima. 

Isto tako, velikom broju korisnika se krajem meseca dešava slična situacija – internet podaci su na izmaku, te često proveravaju koliko megabajta im je ostalo i da li mogu da razmene nekoliko poruka na društvenim mrežama i aplikacijama koje koriste u tu namenu.

Upravo zbog ove situacije, potrebno je biti informisan i upoznati se sa mogućnostima uštede mobilnog interneta, a u narednim redovima dajemo vam odgovore na neke od najčešćih pitanja – Koliko interneta troše aplikacije, kako da uštedim internet na telefonu, koliko interneta mi je potrebno i slično. 

#1 Internet na telefonu – Razmislite o odabiru paketa na osnovu sopstvenih potreba

Uglavnom prilikom kupovine mobilnog telefona, veliki broj korisnika se odlučuje za promenu paketa ili kupovinu nove sim kartice, te je upravo ovo period tokom kojeg treba da se razmisli o potrošnji interneta, kako ne bi došlo do prekoračenja.

Prekoračenje interneta i ogromni računi su sasvim sigurno nešto što niko od nas ne želi da vidi, te je u ovom koraku posebno važno biti pažljiv i proračunat. Prilikom odabira paketa vodite se potrošnjom internet podataka u prethodnih nekoliko meseci. 

Potrošnju internet podataka na na android telefonima ćete vrlo lako proveriti klikom na podešavanja ➝ mreža ➝ mobilna mreža ➝ korišćenje podataka.

Pametni mobilni telefon u ruci

Ove opcije nude vam ukupnu potrošnju interneta tokom određenog vremenskog perioda, te će vam to biti odlična smernica za odabir paketa na osnovu vaših potreba. Kada su u pitanju Iphone telefoni, put do ove opcije se minimalno razlikuje. 

Kako da podešavanjima ograničite internet podatke i sprečite prekoračenje?

Kada ste na vašem telefonu otvorili podešavanja, ukazaće vam se još jedna opcija koja glavi “data warning” ili upozorenje na korišćenje podataka. Ova opcija je izuzetno korisna, s obzirom na to da ima mogućnost da spreči eventualno prekoračenje, te vas reši glavobolje i pristizanja ogromnih telefonskih računa. 

Dakle, postoji mogućnost da odabirom ove opcije podesite upozorenja koje će vam telefon slati svaki put kada ste blizu prekoračenja podešene količine podataka. Pojednostavićemo: možete podesiti datume kojima je vaš mesečni presek i količinu potrošenih podataka za koje telefon treba da vas upozori.

Takođe, uočićete još jednu zanimljivu opciju, a to je limitiranje podataka. Ukoliko se odlučite za nju, možete napraviti mesečni limit, te je mogućnost prekoračenja sasvim isključena. 

#2 Saveti za uštedu – kako da internet na telefonu traje duže?

Složićete se da je bolje uložiti novac u kvalitetnu opremu za telefonu kao što su maske, zaštitna stakla, držači ili slična pomagala, nego davati sumanute količine novca na prekoračenje interneta. Inače, kod većine domaćih operatera, potrošnja 100 kb izvan paketa košta pet dinara, što znači da bi za potrošenih 100 mb dali preko 5000 dinara!

Upravo ova informacija dovoljna je da razmislitete kako trošite internet na telefonu i koje aplikacije troše najviše interneta. 

Nakon što ste odabrali adekvatan paket kod mobilnog operatera i ograničili potrošnju podataka, bezbedni ste od prekračenja. 

Sada je pitanje – Kako da vam odabrani paket, odnosno mobilni podaci traju što duže?

Pre svega, pomenućemo “lite” aplikacije, koje važe za lagane aplikacije kada je reč o korišćenju prostora na vašem pametnom telefonu, ali i kada je o pitanju ušteda podataka, jer ove aplikacije troše znatno manje interneta na telefonu, s tim da će vam neke opcije nedostajati.

Naravno, nedostatak ovih opcija ne predstavlja veliku štetu po užitak i korisničko iskustvo. Prva aplikacija ovog tipa je “Facebook lite”, a nakon njenog lansiranja i druge platforme razvile su “lagane” verzije aplikacija. Jedna od najpoznatijih aplikacija ovog tipa je “Opera mini”, pretražvač koji je izbor sve većeg broja korisnika. 

Izuzev toga što zauzima manje memorije, “Opera mini” ima mogućnost praćenja potrošnje megabajta i jako korisnu opciju odlaganja skidanja fajlova (download) dok ne budete prikačeni na WiFi mrežu. 

Koliko interneta vam troši koja aplikacija?

Još jedan način da vam mobilni podaci traju duže jeste upoznavanje sa potrošnjom internet podataka određenih aplikacija. Odmah ćemo naznačiti da YouTube kao aplikacija na kojoj možete slušati muziku i gledati video snimke visoke rezolucije troši najviše megabajta.

Prikaz ikonica na pametnom mobilnom telefonu Pojedine informacije govore da ukoliko želite da za sat vremena provedenih na ovoj aplikaciji “jede” 700 MB. Ukoliko na primer odgledate film u visokoj rezoluciji trošite preko 4 GB internet podataka. Strimovanje muzike sa druge strane potroši oko 80 MB mobilnih podataka, dok je za igranje igrice neophodno 50 MB (ova brojka varira u zavisnosti od same igrice).

Jasno je da ste kupili mobilni telefon da biste ga koristili, te da isto tako želite da iskoristite i njegove prednosti i uživate u satima igranja igrica, slušanja muzike ili uživanja u određenoj naprednoj opciji, stoga postoji način da smanjite potrošnju interneta i u ovom segmentu. 

Kada je u pitanju slušanje muzike na telefonu, na raspolaganju su brojne aplikacije koje će vam uštedeti internet. Negativna strana ovih aplikacija postoji – zauzimanje memorije telefona. Aplikacije za slušanje muzike pružiće vam iskustvo slušanja omiljenih pesam offline, te će vam sve pesme koje ste sačuvali unutar same aplikacije biti uvek dostuplne, upravo jer ih je ta aplikacija skinula. 

Kada govorimo o YouTube-u, najbolja varijanta je da uživate u slušanju muzike sa smanjenom rezolucijom video snimaka. 

Određene aplikacije vam u pozadini svakako koriste megabajte za učitavanje obaveštenja i novosti, te odlaskom na podešavanja mobilne mreže, možete svakoj aplikaciji zasebno onemogućiti ovu opciju. Naravno, ukoliko su vam ta obaveštenja neophodna (na primer primanje mejla), nije prporuka da ih isključite.

Pojedina podešavanja će vam uštedeti internet na telefonu

Na kraju ćemo pomenuti da putem podešavanja određenih aplikacija ili samog telefona, možete uštedeti i sačuvati internet na telefonu, tako da vam potraje do kraja meseca. 

Kod pojedinih modela mobilnih telefona, kada prvi put pokrećete telefon pojaviće vam se opcija “ažuriranje softfera” gde bi trebalo da dozvolite da se sva ažuriranja vaš telefon obavlja samo prilikom pristupa WiFi mreži. 

Naravno i kasnije, prilikom korišćenja telefona u okviru opcije “Ažuriranje sistema” (system update) možete dozvoliti pametnom telefonu da sva ažuriranja obavlja putem WiFi-ja. 

Ista situacija je i sa ažuriranjem aplikacija, a ovo podešavanje nalazi se u okviru podešavanja Google play prodavnice.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta dobili sve neophodne informacije i savete kako da uštedite internet na telefonu.