Da li ste se ikada pitali kako sačuvati bateriju na telefonu? Koji su najbolji i najefikasniji načini koji će vam pomoći da uštedite bateriju, tako da vam potraje znatno duže nego što ste očekivali? 

U moderno doba, sa razvojem tehnologije, mobilni telefon je postao glavno sredstvo komunikacije, informisanja i zabave. Gotovo da ne postoji osoba koja nije vezana za svoj mobilni uređaj i koja ne provodi sate i sate uz ekran svog mobilnog telefona.

Uz stalno proveravanje notifikacija, postova i storija na društvenim mrežama, dopisivanje putem raznih aplikacija, i sl. baterija na telefonu se troši munjevitom brzinom. Stoga je jedno od glavnih pitanja mnogih – kako da uštedite bateriju, bez potrebe da uvek sa sobom nosite punjač.

Ukoliko ste vi od onih koje se pitaju kako sačuvati bateriju na telefonu, pripremili smo vam nekoliko zanimljivih saveta koji će vam sigurno biti od velike koristi. 

#1 Režim čuvanja baterije je najlakši način za štednju 

Najbolji i najlakši način za uštedu baterije, koji je dostupan na samo jedan klik na android i iPhone telefonima, jeste režim čuvanja baterije. U pitanju je opcija na telefonu koja je već ugrađena u sistem telefona i koja je prilagođena za svaki model mobilnog ponaosob.  

Ovaj režim produžava bateriju na telefonu za nekoliko sati, u zavisnosti od modela i same opcije, da li je “Power Saving” ili “Ultra Power Saving” režim u pitanju. U prvom slučaju, baterija na telefonu će izdržati više od 5h, dok će uz aktiviranje drugog režima moći da izdrži i više od 10h u kontinuitetu!

Jedina mana kod aktiviranja ovakvih režima na telefonu jeste ta što se sve funkcije na mobilnom usporavaju. Kod Ultra Power Saving režima se onemogućava funkcionalnost mnogih aplikacija, i telefon potpuno prelazi u crno-beli režim.

#2 Aplikacije koje čuvaju bateriju su od velike pomoći

Mobilni telefoni koji se pune na kabluJedan od najefikasnijih načina kako sačuvati bateriju na telefonu jesu razne aplikacije koje su napravljene isključivo da vam pomognu da uštedite neophodnu bateriju onda kada vam je ona najpotrebnija. 

Postoji nekoliko aplikacija koje su se pokazale kao najefikasnije u čuvanju baterije na telefonu. To su: DU Battery Saver i Greenify za Android telefone, dok su za Apple-ove modele najbolje Battery Magic, Battery Master i Battery Doctor.

Svaka od pomenutih aplikacija ima veliki uticaj na očuvanje baterije, jer one, pre svega, automatski gase sve one aplikacije i igre koje su i dalje aktivne “u pozadini”, odnosno one koje ste zaboravili da isključite nakon korišćenja.

Osim toga, one imaju prepoznatljive komponente koje će pomoći da se uštedi baterija brzim punjenjem. One pružaju korisniku informacije na šta sve najviše troše svoju dragocenu bateriju, kako bi znali na šta da obratite pažnju. Mnoge od ovih i sličnih aplikacija omogućavaju produženje baterije čak do 50%.

#3 Noćni režim je odličan izbor za efikasnu štednju 

Noćni režim je još jedan od fenomenalnih načina čuvanja baterije na telefonu, zahvaljujući tome što pikseli tad rade znatno manje i što automatski podrazumeva manje trošenje energije iz baterije. Na čuvenoj konferenciji “Android Dev Summit” ovu tvrdnju je čak i samo Google potvrdio. 

Ukoliko uključite noćni, odnosno tamni režim, vaša baterija na telefonu će trajati mnogo duže, jer crna boja troši najmanje energije, dok tkz. “true black” boja skoro da uopšte ne troši bateriju telefona.

Jako je važno da aktivirate tamni režim na svim mogućim aplikacijama koje inače koristite, kao što su: youtube, Google maps, Instagram, Facebook, Outlook Mail, itd. 

#4 Isključivanje senzora i vibracije takođe štedi energiju

Svake godine, na tržištu se pojavljuju novi pametni telefoni koji imaju bolje i značajnije funkcije u odnosu na prethodne modele. Mnogi mobilni uređaji novije generacije mogu da se pohvale sa raznim pametnim funkcijama kao što su: Eye tracking, Air Gestures, CamScanner, Sleep Talk Recorder, itd. 

Iako su ove funkcije veoma korisne i zabavne, skoro svaka od njih koristi senzor koji i te kako troši bateriju. Isti slučaj je i sa vibracijom na mobilnom telefonu koji takođe utiče na trošenje baterije. Ukoliko vam je ona nepotrebna, svakako je odlično isključiti je i na taj način obezbediti vašem telefonu duže funkcionisanje.

#5 Isključivanje automatskog osvetljenja je prava stvar

Ugašen mobilni telefon u ruci

Automatsko osvetljenje je odlična opcija ukoliko želite da imate bolju vidljivost i pregled dok upravljate vašim mobilnim uređajem, međutim ova opcija je pogubna za bateriju telefona. 

Što je veće osvetljenje, to je baterija na telefonu podložnija trošenju. Svakako, jedan od najboljih načina kako sačuvati bateriju na telefonu jeste isključivanje automatskog osvetljenja. Uostalom, ovakva opcija je često potpuno nepotrebna, i može da ima negativne posledice na vid kod ljudi. 

Umereno korišćenje mobilnog telefona je ključ svega

Možda jedan od najboljih i najzdravijih načina kako sačuvati bateriju na telefonu jeste njegovo umereno korišćenje. Iako smo danas svi “robovi” naših pametnih telefona, i ne možemo da zamislimo jedan sat bez koriščćenja istih, samokontrola je ključ svega. 

Ukoliko naučimo da umereno koristimo telefon, onda kada nam je on zaista potreban, a ne svaki čas iz čiste dosade, uspećemo da uštedimo i više baterije nego što smo toga i sami svesni! 

Zato pametno koristite vaš mobilni uređaj i ne zaboravite da, pored uštede baterije, dodatno sačuvate funkcionalnost i dugotrajnost vašeg mobilnog uz pomoć kvalitetne maske ili zaštitnog stakla koji će vam biti od velike pomoći!