Moderni mobilni telefoni su znatno napredovali i na neki način uspeli da objedine funkcije mnogih drugih uređaja na jednom mestu. Tako su danas između ostalog, iPhone mobilni uređaji poznati po svojoj veoma kvalitetnoj kameri, koja je jedan od razloga zašto se mnogi kupci upravo odlučuju za neke od najnovijih modela ovog telefona. 

Vlasnici ovih uređaja moderne tehnologije su svesni činjenice da u svakom trenutku mogu zabeležiti odlične fotografije i napraviti uspomene za čitav život. Međutim, činjenica je da iPhone telefoni imaju ograničenu memoriju, što u najvećem broju slučajeva jeste veliki prostor za skladištenje, ali da ipak može doći do zasićenja, usled instalacije brojnih iPhone aplikacija i igrica. 

Kao jedno od mogućih rešenja se javlja prebacivanje fotografija na računar, kako bi se memorijski prostor rasteretio i ostavio mesta za nove fotografije i sve ono što vam je trenutno potrebnije. 

Međutim, mnogi još uvek nisu upoznati sa samim procesom prebacivanja fotografija, pa se često javlja pitanje:

Kako prebaciti slike sa iPhone-a na pc?

Rešili smo da mnogima od vas odgonetnemo odgovor na pitanje i detaljno vas upoznamo sa procesom prebacivanja fotografija, pa predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta, jer ćemo se upravo time baviti.

Kako prebaciti slike sa iPhone-a na kompjuter – obavite transfer preko USB kabla

Iako na prvi pogled možda ne i najefikasniji način transportovanja fajlova, za neke čak i staromodan, ipak predstavlja jednu od metoda za koju se ljudi rado odlučuju. Uvek provereno radi, dok postoji minimum četiri različita načina kako samo putem USB kabla možete prebaciti slike na kompjuter, bilo da je u pitanju Macbook ili računar sa Windows operativnim sistemom.

Prilikom povezivanja nije dovoljno spojiti uređaje kablom i obaviti transfer, s obzirom da iPhone mobilni uređaji dolaze sa nešto zatvorenijim operativinim sistemom, već postoje određeni dodatni koraci. 

Bitno je napomenuti da vam za naredne procedure koje smo predstavili nije potrebna nikakva posebna gaming oprema, već samo jedan kabl, ali da svakako neće škoditi ukoliko je vaš računar novije generacije sa brzim procesorom.

#1 Apple iTunes – brzo i lako prebacivanje slika sa iPhone-a na pc

Pre povezivanja računara i mobilnog telefona kablom, potrebno je instalirati aplikaciju iTunes, koja pripada kategoriji alata za upravljanje i prenos podataka. Korisnicima Mac računara će biti posebno značajna informacija da se program iTunes ne može naći na operativnim sistemima Catalina ili Big Sur, već je u tom slučaju potrebno pronaći alternativna rešenja za instalaciju.

Nakon uspešne implementacije programa, sledeći korak je uvezivanje sa kablom, a primetićete da će se vaš mobilni telefon i iTunes automatski povezati i sinhronizovati bez ikakvih problema.

Prebacivanje fotografija uključuje nekoliko jednostavnih koraka. Pre svega, u gornjem levom uglu programa iTunes na računaru će se pojaviti ikonica koja jasno simbolizuje mobilni telefon. Potrebno je da kliknete na nju, pa će vam nakon toga biti ponuđen padajući meni sa leve strane, gde ćete odabrati opciju summary, zatim backups i nakon toga će se pojaviti još nekoliko ponuđenih opcija, a vi se odlučite za this computer, posle koje logički sledi back up now.

Podaci će biti sačuvani na iTunes rezervnoj kopiji, a ukoliko želite možete odvojiti potrebne datoteke i prebaciti ih na računar izolovano od programa. Uvideli smo da je odgovor na pitanje:  kako prebaciti slike sa iPhone-a na pc? nešto komplikovaniji onima sa Mac računarom i specifičnim operativnim sistemima koji ne podržavaju iTunes, zato ćemo u nastavku predstaviti i druge metode koje ne podrazumevaju upotrebu ovog programa. 

prikaz priključka za kabl na laptopu#2 Prebacivanje fotografija sa iPhone-a na pc ili Macbook bez iTunes programa

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da instalirate iTunes ili ga prosto ne želite na svom računaru, postoji rešenje i za tu vrstu problema. Ipak, čak i bez ovog programa, biće vam potrebni određeni alati za uspešan prenos fotografija i drugih podataka.

Kao jedna od najboljih opcija u praksi izdvaja se program echoshare iPhone transfer. Pokazao se kao jedno vrlo efikasno pomagalo, koje za razliku od iTunes-a ne preuzima podatke sa telefona i samim tim ne rizikuje njihov gubitak. Dovoljno je samo nekoliko klikova i sve potrebne fajlove ćete imati na svom računaru potpuno bezbedno.

iPhone transfer će se takođe automatski sinhronizovati sa mobilnim telefonom, a klikom na ponuđenu opciju one-click to Export Photos to PC možete obaviti kompletan transfer.

Ukoliko ne želite da prebacite sve fajlove ili fotografije, postoji mogućnost odabira pojedinačnih. Na levoj strani u padajućem meniju klik na opciju Photos vodi do odvojene liste fajlova, gde se može obaviti odabir određenog broja datoteka i izvršiti transfer.

Takođe, pri prebacivanju fotografija obratite pažnju u kom formatu će se one transferovati na računar, a u tom pogledu se nude dve opcije: JPG i HEIC. Preporuka je da se odlučite za JPG format, s obzirom da iako HEIC (High Efficiency Image Container) ima veliki stepen efikasnosti prenosa fotografija, zahteva dodatnu doradu slika na računaru uz adekvatne programe, što složićete se, komplikuje celokupan proces. 

#3 Ubacivanje fotografija preko aplikacije Photos na Windows 10 operativnom sistemu

Ukoliko vaš računar pokreće operativni sistem Windows 10, spremili smo još jednu poprilično jednostavnu alternativu za to kako prebaciti slike sa iPhone-a na pc. Nalazite se na desktop-u vašeg računara, kliknite na start i odaberite opciju Photos iz ponude. 

I ovde je neophodno iskoristiti USB kabl, a nakon njegovog povezivanja sledi klik na opciju import i odabir lokacije čuvanja izabranih podataka. Moguće je preneti veliki broj datoteka odjednom ili izabrati pojedine. 

#4 Kopiranje na Windows (7,8,10) putem File Explorer-a

Ovo je još jedna opcija za sve one sa operativnim sistemom Windows 10, ali i one sa instaliranim operativnim sistemom ovog tipa pod brojevima 7 i 8. Potrebno je kablom povezati računar sa telefonom, pa nakon toga u folderu My computer potražiti Apple iPhone i direktno sa njega obaviti transfer.

U poređenju sve četiri opcije za prebacivanje fotografija na računar, kao najefikasnija se pokazala opcija iTransfer, koja omogućava: direktan prenos, fotografije aplikacije, screenshot, odabir izlaznog formata, prilagođavanje transfera i camera roll, dok je proces prenošenja veoma jednostavan. 

Kako prebaciti slike sa iPhone-a na računar bez kablova?

Pored transfera fotografija i ostalih datoteka sa telefona na računar putem USB kabla, postoji i minimum isto toliko opcija kako se transfer može izvršiti bežično i sasvim efikasno odgovoriti na pitanje – kako prebaciti slike sa iPhone-a na pc?

Upotreba kablova ponekad ume da bude zaista naporna, a često nam se dešava da pomoćne kablove ne možemo pronaći onda kada su nam najpotrebniji. Upravo iz tog razloga smo odlučili da vam predstavimo i nekoliko metoda za prebacivanje slika sa iPhone-a na pc bežičnim putem

Sve aplikacije i programi koje smo naveli u tekstu omogućavaju siguran i proveren transfer datoteka, tako da ne morate brinuti o potencijalnim virusima, koji napadaju vaš mobilni uređaj.

narandžasti kabl#1 iCloud – bežično prebacivanje fotografija

Iz kompanije Apple su mislili na korisnike svojih mobilnih telefona, koji bi eventualno želeli da obave transfer fotografija ili neku od drugih funkcija koje ovaj program podržava i to bežičnim putem.

Pre svega je potrebno instalirati i prijaviti se na iCloud na vašem računaru, dok sledeći korak podrazumeva pronalaženja foldera Photos Options i označavanje tri opcije: iCloud Photo Library, Upload to My Photo Stream i Keep efficiency original if available. Ovakav odabir biće signal da želite prebaciti sve fotografije sa mobilnog telefona koje se na njemu nalaze. 

#2 Prebacivanje fotografija pomoću Drop box-a

Transfer slika i drugih fajlova se može obaviti “u oblaku” na još nekoliko načina, a ukoliko ste se odlučili za Dropbox, morate ga instalirati preko AppStore-a na vašem mobilnom uređaju. 

Odabrane slike prekopirajte u aplikaciju Dropbox, kako bi nakon instaliranja ovog programa na računaru (sajt-Dropbox.com) mogli da prebacite željene datoteke u samo nekoliko minuta. Putem programa Dropbox možete obaviti transfer fotografija bez obzira na to da li imate Windows operativni sistem ili iOS i uvidećete kako prebaciti slike sa iPhone-a na računar može biti veoma lako.

#3 Apple ID – sinhonizujte sve svoje Apple uređaje

Opcija Apple ID omogućava korisnicima Apple uređaja da sve povežu na jedan nalog, zahvaljujući čemu će moći da pristupe istim fajlovima (uključujući i fotografije) sa više uređaja. 

Ova opcija je naravno jedino moguća samo korisnicima Macbook računara sa iOS operativnim sistemom. Ukoliko ste i vi jedan od njih, prijavite se na Apple ID i posmatrajte svoje fotografije sa bilo kod uređaja, zbog čega neće biti potrebe za dodatnim prebacivanjem radi čuvanja memorije. 

#4 Kako prebaciti slike sa iphone-a na kompjuter naknadno?

Postoji mogućnost da nećete imati ispravan računar pri ruci u svakom trenutku, a hitno vam je potreban transfer fotografija. Rešenje se nalazi u prebacivanju slika na eksterni fleš, koji će biti privremena zamena. Kada vam se ukaže prilika, prebacite sve potrebne datoteke sa fleša na računar i obezbedite se. 

Za koju god opciju da se odlučite, potrebno je da znate da svaka od njih ima prednosti i mane, ali ćemo izdvojiti iCloud.com koji donosi najveći broj pozitivnih parametara, kao što su: direktan prenos, camera roll fotografije aplikacije, screenshot, prilagođeni transfer, izbor izlaznog formata i jednostavnu operativnost.   

Kako prebaciti slike sa pc-a na iPhone?

Iako se transfer fotografija u najvećem broju slučajeva obavlja iz pravca telefona ka računaru, radi čuvanja zbog nedostatka memorije, često se javlja još jedno pitanje na koje moramo dati odgovor, naročito značajno profesionalnm fotografima i ostalim hobi ljubiteljima fotografije. 

kako prebaciti slike sa pc-a na iPhone?

Ukoliko nemate Macbook računar i opciju za sinhronizaciju uređaja, već koristite Windows operativni sistem, najbolje rešenje u pogledu prebacivanja fotografija u pravcu sa računara na telefon je program iTunes. Za početak je preporučljivo napraviti foldere fotografija, koje želite da prebacite na svoj mobilni uređaj.

Potrebno je povezati kablom mobilni uređaj i računar, te nakon toga otvoriti iTunes program na kompjuteru i kliknuti na opciju Photos u padajućem meniju sa leve strane. Sledi klik na Sync Photos, pa zatim copy photos from, gde možete odabrati foldere slika koje ste namenili za prebacivanje. Na samom završteku klik na dugme apply obezbediće prebacivanje slika. 

Fotografije danas predstavljaju naš odraz na društvenim mrežama, a profesionalnim fotografima služe da iskažu svoj talenat. Iphone mobilni telefoni pripadaju kategoriji onih sa poprilično kvalitetnom kamerom i omogućavaju nam da napravimo sjajne slike. Kako bi uspomene mogli da sačuvamo zauvek, potrebno je skladištenje fotografija na nekom od uređaja moderne tehnologije, a u najvećem broju slučajeva najveći memorijski prostor imaju računari. 

Upravo smo zbog toga odgovorili na pitanje kako prebaciti slike sa iPhone-a na pc? Nadamo se da vam je čitanje teksta pomoglo i da će informacije koristiti u budućnosti. Za još korisnih informacija iz sveta moderne tehnologije ili radi nabavke potrebne dodatne opreme za mobilne telefone, Maskoteka online shop je tu za vas.