Šta je prva asocijacija kada pomislimo na viruse i hakerske napade? Da li su to oni gigantski napadi na velike kompanije sa snažnim sistemom odbrane ili se prosto misli na napadanje slabašnih i ranjivih sistema?

Ne postoji univerzalan odgovor, s obzirom da je ova nelegalna delatnost poprilično razvijena. 

Osim toga, sve je više hakerskih napada na mobilne telefone, nakon što su dobili značajno mesto u komunikaciji i drugim aktivnostima ljudi. Telefoni su postali jednako ranjivi po pitanju napada virusa, poput drugh uređaja, a ako vam se telefon već zarazio, verovatno želite odgovor na samo jedno pitanje: Kako ukloniti virus iz mobilnog telefona?

U nastavku teksta saznajte više o virusima za mobilni telefon i kako efikasno obaviti čišćenje telefona od virusa.

Simptomi zaraženog telefona

Virusi na mobilnom telefonu napadaju ranjive tačke i na taj način pretražuju vaše podatke, finansije ili oštećuju mrežu. Neki od njih imaju ulogu usporavanja rada uređaja, dok su drugi značajno opasniji, jer mogu brišu podatke i vrše neovlašćenu kupovinu. 

Takođe, može se desiti da virus ne bude prepoznat odmah nakon napada, jer telefon neko vreme može normalno raditi. Međutim, u najvećem broju slučajeva sami ćete primetiti da nešto nije u redu putem nekih od signala koje ranije niste primećivali. Postojanje virusa u telefonu uglavnom se manifestuje smanjenim kvalitetom celokupnog korisničkog iskustva, a nekada i poremećajem određenih funkcija na telefonu.

Odbrana od virusa započinje onog trenutka kada uočite neku anomaliju, pa je zbog toga bitno upoznati se sa osnovnim signalima zaraženosti telefona.

Prekomerna količina zauzete memorije može biti pokazatelj da je uređaj napadnut od virusa koji radi u pozadini, neprimećenog u velikom broju slučajeva. Utrošak novca sa računa prilikom kupovine premium proizvoda i njegovo prebacivanje na račun hakera je sa druge strane dosta očigledniji pokazatelj.

Osim toga, može doći do prestanka funkcionalnosti određenih aplikacija ili pojave onih koje niste instalirali sami. Takođe, pojavljivanje reklama u offline modu ili enormno pražnjenje baterije sa prekomernim zagrevanjem mogu biti dodatni pokazatelji da nešto nije u redu. Sa pojavom prvih simptoma je potrebno reagovati i očistiti telefon.

crni telefon sa belin ekranom u ruciKako zaštititi telefon od virusa?

Zaštita telefona od virusa obuhvata određene aktivnosti koje podrazumevaju opreznost prilkom instaliranja novih aplikacija, čitanje uslova za pristup vašim ličnim podacima i redovno skladištenje podataka, ukoliko uređaj vraćate na fabrička podešavanja.

Obavezno preuzimajte proverene aplikacije sa pouzdanih izvora preko sigurne Wi-Fi mreže, kako hakeri ne bi mogli da upadnu u operativni sistem vašeg telefona. U skladu sa tim, nikako nije dobro otvarati sumnjive poruke koje mogu biti štetnog i zlonamernog karaktera.

Ažuriranje operativnog sistema na mobilnom uređaju po potrebi je odlična stvar, s obzirom da se instalacijom novog sistema rešavaju pređašnji bagovi, čime se postiže bolja operativnost telefona i zaštita telefona od virusa podiže na jedan kvalitetniji nivo.

Kao najbolje rešenje za zaštitu telefona od virusa, izdvaja se instaliranje proverene zaštitne aplikacije. Ukoliko to uradite, nećete morati sebi da postavljate pitanje kako ukloniti virus iz mobilnog telefona, jer neće biti potrebe da sami ručno to radite, već će kompletnu zaštitu obaviti antivirus.

Čišćenje telefona od virusa

Nakon što ste primetili neki od signala koje smo opisali ili je prosto došlo do drugih neuobičajenih pojava, podsetite se tehnika u vezi sa tim kako očistiti telefon od virusa. 

Virusi napadaju sve vrste mobilnih uređaja bilo da su u pitanju Android ili iPhone modela, a u nastavku možete pogledati metode za čišćenje telefona od virusa ručno, bez obzira na model.

Kako očistiti iPhone od virusa?

Iako iPhone mobilni telefoni važe za poprilično zaštićene uređaje, jer poseduju zatvoreni operativni sistem, kod njih takođe može doći do probijanja sistema bezbednosti. Zaštita od virusa nije toliko komplikovan proces, jer vam je potrebno da se upoznate sa nekoliko osnovnih koraka i samim tim date odgovor na pitanje:

Kako očistiti iPhone od virusa?

Za početak, obrišite celokupnu istoriju pretrage sa vaših pretraživača. Nakon toga, najbolje bi bilo odraditi backup opciju kojom možete skladištiti sve željene podatke. Čuvanje podataka se radi zbog sledećeg koraka, koji se odnosi na restartovanje telefona na fabrička podešavanja, prilikom čega se brišu svi podaci, kako bi virus bio uklonjen. Čišćenje telefona od virusa nije identično na svim uređajima, pa su tako nešto drugačije procedure na Android modelima.

zlatni telefon u ruciKako očistiti Android od virusa?

Android modeli su osetljiviji na napade virusa od Iphone mobilnih uređaja, zbog svog otvorenog operativnog sistema, pa je u ovom slučaju najbolja zaštita telefona od virusa instaliranje proverenog sistema za odbranu u vidu antivirusa.

Pre toga, kao inicijalni korak se preporučuje provera da li postoji neka aplikacija preuzeta sa neproverene platforme koja bi mogla biti uzrok problema. Potrebno je njeno uklanjanje u što kraćem roku, ukoliko je to moguće. 

Kada ste to obavili, najbolje rešenje je instalirati antivirus za Android, zajedno sa aplikacijom Play Protect, kao sekundarnom vrstom zaštite, kako ne biste morali da obavljate čišćenje telefona od virusa učestalo.

Antivirusi za mobilne telefone

Uvideli smo da se mobilni uređaji takođe suočavaju sa sličnim problemima kao i računari, te da su podložni napadima hakera i virusa. Poznato je da postoje antivirusi koji mogu biti pogodni za više uređaja, ali postoje i oni koji su namenjeni samo za telefone ili računare.

Takođe, s obzirom da Android i iPhone telefoni nisu podržani istim operativnim sistemima, postoje razlike u odnosu na to koje su aplikacije za uklanjanje virusa pogodne za njih. 

Najbolji antivirus za Android – da li je Avast antivirus najefikasniji?

Na tržištu je usled potreba potrošača došlo do razvijanja velikog broja sistema za odbranu kod mobilnih uređaja, koji vam omogućavaju efikasnu zaštitu i brzo čišćenje telefona od virusa. 

U ponudi možete pronaći veliki broj besplatnih zaštitinih sistema, a neki od njih su TotalAV, BullGuard, Panda, Bitdifender, ZoneAlarm. Jedan od najpoznatijih u ovom pogledu, definitivno jeste TotalAV Free Antivirus, a njegovom instalacijom odgovarate na poprilično često pitanje koje se odnosi na to kako očistiti telefon od virusa.

TotalAV Free Antivirus je moderno razvijena aplikacija sa velikom bazom podataka spremna da zaštiti vaš Android telefon u realnom vremenu, od strane napada opasnih virusa. Safe Site ekstenzija omogućava odbranu od strane napada inficiranih URL-ova, koji imaju zadatak da ukradu vaše podatke.

Ipak, kao najbolje ocenjivana aplikacija za zaštitu telefona od virusa jeste Avast antivirus, priznat od mnogih stručnjaka iz ove oblasti. Može se birati između besplatne i plaćene verzije, a ukoliko ne želite da izdvajate novac, svakako dobijate odličnu uslugu po pitanju zaštite od virusa i određenih špijunskih softvera. 

Osim čišćenja i optimizacije vašeg Android telefona, možete računati na optimizaciju RAM memorije, kao i na brisanje neželjenih fajlova i zaštite tokom internet pretrage. Instaliranjem pomenute aplikacije ne dozvolite buduće napade na vaš telefon i priuštite sebi bezbedno sufovanje internetom preko telefona.  

Kao najbolji antivirus za android telefone se izdvaja Avast zbog svojih šriokih sposobnosti, ali nećete pogrešiti ni sa TotalAV aplikacijom, koja je jednostavnija za upotrebu.

Najbolji antivirus za iPhone – Avira mobile security

Iphone mobilni telefoni su zaštićeniji od Android uređaja, s obzirom da poseduju zatvoreni operativni sistem, za razliku od svojih konkurenata, što ih čini bezbednijim, pa se tako njihovi korisnici ređe susreću sa pitanjem kao što je kako ukloniti virus iz mobilnog telefona. Međutim, postoje određeni problemi na koje mogu naići i korisnici modela podržanih IOS operativnim sistemom. 

Zbog toga se pomenuti uređaji moraju zaštititi od drugih mogućih sajber pretnji, kao što su nesigurne Wi-Fi mreže ili krađa podataka sa lažnih sajtova. Iphone modeli su često meta krađe, pa se morate osigurati i u ovom pogledu. 

Postoji veliki broj aplikacija koje za sebe tvrde da im je osnovni zadatak zaštita od virusa, međutim većina njih je upravo puna virusa. Sa druge strane, jedna od najbezbednijih je definitivno Avira Mobile Security, sa najboljom ponudom dodatnih performansi.

Aplikacije za uklanjanje virusa popu ove vam omogućavaju bezbednost, ukoliko želite da obavljate online kupovinu, jer ukazuju na potencijalno opasne sajtove. Ono što pomenutu aplikaciju takođe odvaje je njen zaštitnički pristup prema krađi telefona. Naime, možete se ulogovati na Avira Conect sa drugog uređaja i kontrolisati bezbednosne funkcije vašeg ukradenog mobilnog uređaja.

Druge pogodnosti se odnose na čuvanje kontakata, mejl adrese, čišćenje prostora memorijskog prostora i zaštitu od nepoželjnih poziva, čime se dodatno pospešuje zaštita telefona od virusa.

Uvideli smo da postoji opcija za ručno uklanjanje manjih problema na telefonu. Međutim, za bezbedno funkcionisanje vašeg mobilnog uređaja, svakako najbolja opcija jeste instaliranje neke od pomenutih antivirus aplikacija, s obzirom da vam mogu pomoći prilikom njihovog detektovanja i uklanjanja ozbiljnijih problema. Bez obzira da li ste korisnik Android ili iPhone modela, vodite računa o bezbednosti vaših podataka, te se zaštitite na vreme.

Pored softverske zaštite vaših telefona, potrebno je brinuti da njihova spoljašnjost bude zaštićena na adekvatan način. Kvalitetne maske za telefon zadužene su za očuvanje prvobitnog izgleda mobilnih uređaja, odnosno njegovu hardversku zaštitu, a dolaze u različitim bojama sa zanimljivim animacijama, pa možete odabrati onu koja vama odgovara. Pogledajte ponudu Maskoteke opreme za mobilne telefone i poručite svoju novu masku ili drugi aksesoar za vašeg mobilnog ljubimca!