Ko me poziva sa nepoznatog broja?

Rečenica koju ste nebrojeno puta čuli i sami izgovorili kada primite poziv sa broja kojeg nemate u imeniku, ili u gorem slučaju, sa skrivenog broja. Zahvaljujući javno dostupnim informacijama na internetu, praktično svako može da vas pozove na telefon sa bilo kojeg kraja sveta.

Iako je lakše jednostavno se javiti, postoji pregršt načina za manipulaciju telefonskim pozivima pa je možda sigurnije prvo proveriti ko je zapravo sa druge strane veze. 

Da li vas neko uznemirava?

Da li vam neko šalje poruke?

U nastavku teksta pročitajte kako saznati čiji je broj mobilnog telefona koji vas poziva i preduhitrite pozivaoca, pre nego što vam se sledeći put nepoznati broj prikaže na ekranu.

Koristite aplikacije za proveru identiteta pozivaoca

Pre svega treba naglasiti da će vam biti onoliko teško da otkrijete identitet pozivaoca koliko je on tehnološki pismen – što bolje osoba poznaje modernu tehnologiju lakše će da zamaskira svoje tragove.

U najjednostavnijim slučajevima, dovoljno je ubaciti nepoznat broj u telefonski imenik i onda proveriti da li osoba koja vas poziva ima sliku, ime i prezime na nekoj od aplikacija za dopisivanje, poput Viber-a ili WhatsApp-a.

Ukoliko pronađete potrebne informacije, daljim pretraživanjem imena pozivaoca na internetu možete doći do njegovog identiteta. Uzevši u obzir da su svi podaci bili lako dostupni na aplikacijama za komunikaciju, možete pretpostaviti da ćete još lakše pronaći njegove ili njene profile na društvenim mrežama.

Takođe, možete otkucati broj telefona na Google-u, pa ukoliko je povezan sa nekim preduzećem velike su šanse da će vam se odmah prikazati u rezultatima pretrage. 

Ipak, rešenje uglavnom nije tako jednostavno premda ovo jeste prvi korak koji trebate preduzeti. Ukoliko ništa od navedenog nije dalo željenog rezultata, upustite se u naprednija tehnološka rešenja koja ćemo sada navesti.

ekran pametnog telefona na kom se vide aplikakcije društvneih mreža

Truecaller – identifikuje pozivaoca

Truecaller može biti odgovor na vaše pitanje kako saznati čiji je broj mobilnog telefona koji vas poziva.

Dostupna za Android i iPhone, Truecaller je popularna švedska aplikacija za identifikaciju poziva sa preko 200 miliona aktivnih korisnika, premda ima više karakteristika koje povećavaju sajber bezbednost, poput snimanja i blokiranja poziva.

Takođe, aplikacija pruža mogućnost identifikacije poziva čak i kada niste povezani na internet.

Kompanija je imala problema sa hakovanjem servera 2013. godine uglavnom zbog neodržavanja WordPress instalacija, a 2019. godine indijski informacioni stručnjak otkrio je bezbednosni propust koji je odmah ispravljen.  

Aplikacija danas važi za jednu od bezbednijih, uslovi za korišćenje su prilično standardni, a kompanija je najavila izlazak na berzu 2022. godine što uz dugogodišnje poslovanje povećava poverenje u korišćenje same aplikacije.

TrapCall – blokira neželjene pozive

TrapCall je američka aplikacija koja funkcioniše po sličnom principu kao i pomenuti Truecaller, sa razlikom što se ova aplikacija plaća. 

TrapCall ima globalnu bazu podataka sa preko 100.000 brojeva koje su označene kao “spam”, pa povezivanje sa ovom aplikacijom je ujedno i povezivanje sa bazom koja će automatski blokirati robotizovane neželjene pozive usmerene prema vašem broju.

Osim toga, možete sami uneti brojeve na crnu listu pa će neželjeni pozivaoci neprestano dobijati obaveštenja da vam je telefon isključen, stoga neće ni znati da ste ga blokirali. 

Recenzije TrapCall-a pokazuju da je aplikacija često pomagala korisnicima da se reše nepoznatih i skrivenih brojeva, a neretko je pomagala i policiji u identifikaciji nepoželjnih pozivatelja.

poledjina iphone telefonaEverybody – aplikacija domaće proizvodnje

Everybody je aplikacija domaće proizvodnje, odnosno proizvedena u Srbiji koja predstavlja pandan stranim aplikacijama o kojima smo govorili u tekstu iznad. Firma koja stoji iza ove aplikacije je panRobotics, a preko nje možete pretraživati brojeve telefona koje ni nemate u imeniku.

Na taj način ujedno možete otkriti identitet osobe koja vas zove sa nepoznatog broja i implementirati inovativni telefonski imenik, koji će vam učitati sve kontakte iz vaše neposredne blizine, organizovati ih, povezati i sortirati prema relevantnosti.

Ukoliko vam trebaju usluge električara, Everybody će pronaći kontakt telefon najbližeg majstora i dati vam opciju da ga odmah pozovete. Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna kako za Android tako i za iOS operativni sistem. 

Kako otkriti identitet iza skrivenog broja?

Iako sve navedene aplikacije nude mogućnost da “demaskirate” skriveni broj, potrebno je naglasiti da ova opcija retko funkcioniše. Telefonski broj se može sakriti jednostavnim dodavanjem predznaka #31# u Srbiji, a na ekranu telefona će se uglavnom prikazati “No Caller ID”, “Private caller” ili “Unknown number”.

U velikoj većini slučajeva kod skrivenih brojeva, broj zapravo i ne postoji pa samim time niti aplikacija niti operater mogu da ga otkriju.

Možete da kontaktirate mobilnog operatera i raspitate se o mogućnosti blokiranja skrivenih poziva, odnosno da pozivaoc bude primoran da odblokira broj pre nego što završi poziv. Iako nemaju sve kompanije tu mogućnost, vredi pokušati.

Ipak, ukoliko se osećate ugroženim zbog učestalih poziva sa skrivenog broja, jedino pravo rešenje je javiti se direktno policiji, odnosno Odeljenju za visokotehnološki kriminal, pa će oni u skladu sa situacijom preduzeti predviđene mere. 

Zašto se ne treba javljati na skrivene brojeve?

Osim što čak i policija teško otkriva osobe koje zovu sa skrivenih brojeva, pogotovo zbog automatskih pozivanja od strane robota širom planete, postoje razlozi zbog čega se ne treba javljati na takve pozive.

Jedan od razloga je krađa glasa. Ova vrsta prevare se zasniva na snimanju vašeg glasa, a zatim se montažom pravi snimak koji će prevarantima poslužiti za dalje malverzacije. 

Na taj način možete dobiti poziv koji neodoljivo podseća na poziv iz banke, u kojima vam fiktivni operater traži osetljive podatke. Zato se preporučuje da nikada ne dajete lične podatke nepoznatom licu, a imajte na umu da vam banka nikada neće tražiti te informacije tokom razgovora!

Iz tog razloga, pomenute aplikacije mogu biti od koristi za blokiranje skrivenih brojeva, ali ne i za identifikaciju.

Rezimiraćemo, kako saznati čiji je broj mobilnog telefona koji vam se prikazao na ekranu?

Prvo dodajte broj u kontakte i proverite da li je broj povezan sa Viber-om i Whatsapp-om. Ukoliko je upisano ime, možete lako pronaći tu osobu na društvenim mrežama, a ako ništa od ovoga nije urodilo plodom iskoristite neku od aplikacija o kojima smo govorili. 

Shodno tehnološkim rapidnim promenama, inovativne vrste prevara pojavljuju se maltene svakoga dana. Zato je veoma važno biti oprezan prilikom korišćenja pametnih telefona i interneta uopšte, jer i zbog najmanje greške možete postati žrtva prevare.