Mobilni telefoni postali su nezamenjiv deo naše svakodnevnice, spajaju nas sa ljudima, informacijama i pružaju veliki broj raznih opcija. Odabir mobilnog uređaja znači i odabir sopstvenog ličnog asistenta, koji vam pomaže u svakodnevnim obavezama i razonodi.

Danas je ponuda mobilnih telefona zaista ogromna, što nam nekada i otežava samu kupovinu. Cilj je pronaći najbolji odnos kvaliteta i cene. Postoji mnogo mobilnih telefona koji se zaista svojim kvalitetom izdvajaju na tržištu, dok kod drugih i nije baš najjasnije zašto je potrebno izdvojiti toliko novca.

Upravo iz tog razloga, jeftini pametni telefoni postaju sve češći izbor mnogih koji ne žele da preplaćuju ove uređaje, već da za dosta nižu cenu dobiju skoro sve što nude i oni dosta skuplji telefoni.

Međutim, za početak je neophodno odrediti šta spada u kategoriju “jeftini telefoni”? 

Nije najjednostavnije odgovoriti na pitanje šta su jeftini smart telefoni, ali ćemo uzeti u obzir nekoliko faktora: ponudu na domaćem tržištu, kao i potrebe, mogućnosti i navike potrošača

Smatramo da je sve ispod 200 evra poprilično pristupačno kada su u pitanju originalni pametni mobilni telefoni, a mi ćemo za vas izdvojiti neke od onih u tom cenovnom rangu koji se ističu po svom kvalitetu, dok drugi vrede baš toliko kolika im je cena i takođe predstavljaju odličan izbor. Povoljni telefoni se u najvećem broju slučajeva odnose na android uređaje, s obzirom da su iPhone originalni mobilni telefoni novije generacije većeg cenovnog ranga.

U nastavku teksta biće predstavljeni jeftini mobilni telefoni, koji u odnosu na cenu nude sasvim zadovoljavajuće specifikacije.

#1 Xiaomi Redmi Note 8t – predstavnik brenda sa najboljim odnosom cene i kvaliteta

Na tržištu mobilnih telefona, brend Xiaomi je pre nekoliko godina napravio ozbiljan poduhvat kada su se pojavili njihovi kvalitetni i jeftini pametni telefoni. Ono što ih najviše izdvaja je odličan odnos kvaliteta i cene, po čemu su prepoznatljivi, pa smo u skladu sa tim odlučili da vam predstavimo jedan od modela brenda Xiaomi – Redmi Note 8t.

Uspeo je da donese nešto više za publiku kojoj su cilj jeftini pametni telefoni sa ograničenim cenovnim rangom. Karakteriše ga hardware Snapdragon 665 koji je proizveden tako da bude dosta sitniji, sa boljom energetskom efikasnošću u odnosu na svog prethodnika. U realnom radu ne donosi velike padove i uspone, zbog čega se smatra vrlo pouzdanim.

Dovoljno je brz da ne osetite bilo kakav pad performansi, dok se samo pod ekstremnim opterećenjima mogu videti eventualne slabosti Snapdragon 665 čipseta. Radna memorija ovog telefona od 4GB je donja granica kada govorimo o telefonima srednjeg ranga, ali je operativni sistem sasvim solidno optimizovan, bez preterano opterećujućeg korisničkog interfejsa.

Memorija telefona se zaustavlja na 64GB memorije, ali postoji mogućnost ubacivanja dodatne memorijske kartice. Ne poseduje sertifikat kojim se potvrđuje njegova otpornost na vodu, što ne možemo ni očekivati kada su u pitanju najpovoljniji telefoni. U praksi se ipak pokazao kao vodootporan telefon na minimalne količine vode, ali naraavno nemojte preterivati sa kvašenjem.

Kamera od 48mp je obogaćena senzorom koji se veoma dobro prilagođava osvetljenju i koristi ga prilikom fotografisanja za oštrije slike. Zbog svega navedenog, smatramo da Redmi Note 8t spada u veoma pristupačne telefone čija bi cena u odnosu na kvalitet mogla biti i znatno veća.

Povoljni telefoni brenda Xiaomi probili su se na tržište upravo odličnim specifikacijama i recenzijama sve zadovoljnijih korisnika. 

Crni mobilni telefon u rukama#2 Honor 10 Lite – sjajan dizajn i solidne performanse za klasu ispred ostalih

Honor 10 Lite je još jedan uređaj iz kategorije “jeftini mobilni telefoni”, a dolazi od brenda Honor kao veoma lepo dizajniran uređaj, sa kristalnim staklom i pristupačnom cenom za svačiji džep. 

Poseduje IPS ekran veličine 6,21 inča i rezolucije 2340×1080 piksela. Ima odličnu prednju kameru, naročito za cenovni rang u kome pripada, ali u skladu sa tim ne treba ni previše očekivati, naročito pri nešto slabijem osvetljenju. Hardware Hisillicon Kiri 720 donosi veoma dobre performanse grafike prilagođene igranju igrica. 

Procesor od 2.2 Ghz dolazi u kombinaciji sa 3GB rama, pa je prema tome napravljen blagi kompromis u odnosu na ostatale malo kvalitetnije specifikacije. Telefon poseduje 32GB skladišne memorije, ali se taj prostor može proširiti micro SD karticom. Hidbridni dual SIM znači da korisnik mora izabrati između druge SIM kartice i memorijske kartice. 

Baterija telefona od 3400mAh je više nego dovoljna za pristojan rad i funkcionisanje uređaja tokom celog dana. Ono što ga izdvaja u odnosu na konkrenciju sa istom cenom je osvežen softver podržan Android 9 PIE operativnim sistemom, kao i EMUI 9 korisničkim interfejsom. 

Prelivanje boja i mala težina telefona od 160g odaju osećaj luksuza, zbog čega izlgeda kao da pripada klasi iznad, ali ga pored toga i njegove specifikacije izvajaju i možemo slobodno reći da bi mogao koštati i nešto više nego što trenutno vredi.

#3 Samsung Galaxy A21s – lepo dizajniran uz nedovoljno jake unutrašnje specifikacije 

Samsung A21s na prvi pogled privlači pažnju upravo zbog veličine ekrana, koja iznosi 6.5 inča i dolazi u formatu PLS ekrana sa HD plus rezolucijom 720×1600 i gustinom od 270px po inču, zbog čega je na meti mnogih kritičara. Sa strane se nalazi prostor za 2 SIM kartice i micro SD proširivu memoriju.  

Radna memorija telefona iznosi 4GB, dok memorija za skladištenje poseduje 64GB, sa mogućnošću proširenja do 512GB. Hardware nije ocenjen baš najbolje, a u skladu sa tim, telefon nije pogodan za igranje najzahtevnijih igrica. Međutim, prema svom cenovnom rangu, ne može se očekivati puno više od njega. 

Sa druge strane, Samsung A21s poseduje jednu od najjačih baterija za svoju klasu i ona iznosi 5000mAh, tako da nema sumnje da vas ovaj telefon neće izdati u najbitnijem trenutku. Ono što je karakteristično za telefone Samsung proizvođača je i odlična kamera, dok Samsung Galaxy A21s ima kameru od 48mp.

Izdvaja se po odličnoj bateriji, lepom dizajnu, sjajnim dnevnim fotografijama, dok su mu glavne mane to što nema Full HD ekran, prosečan čipset, lošiji zvuk i nedovoljno kvalitetne noćne fotografije. Iz svega toga možemo zaključiti da ovaj telefon nema toliko stvari da ponudi koje bi ga mogle izdvojiti i evenutalno prebaciti u klasu iznad, ali je svakako odlična opcija za svoju cenu.

uključen telefon na podu#4 Motorola G9 play – ne tako luksuzan spoljšnji izgled sa odličnim specifikacijama

Motorola G9 play je još jedan u nizu telefona koji se svojim kvalitetom izdvajaju u svojoj klasi, a služiće vas nesmetano tokom čitavog dana s obzirom na bateriju snage 5000mAh i punjačem za telefon od 20 vati. 

Model donosi nešto veći izgled u odnosu na prethodnike ovog proizvođača, sa dijagonalom od 6,5 inča, međutim nije previše širok, što ga i dalje čini veoma praktičnim, čak i za upotrebu jednom rukom. 

Mobilni telefon je za 20 grama teži od svog prethodnika, dok pored toga poseduje i veoma čvrstu konstrukciju, iako je sačinjen od plastike u najvećoj meri. Model je poprilično elegantan sa jasno definisanim i svedenim dizajnom, pa vas svojim izgledom verovatno neće oboriti sa nogu kada ga ugledate.

Poseduje IPS ekran sa HD+ rezolucijom, a bilo bi suvišno tražiti nešto više za mobilne telefone ovog cenovnog ranga, ali je 270px po inču nešto što će mnogima zasmetati. 

Unutrašnjost telefona je ipak nešto bogatija, sa odličnim Snapdragon 662 čipsetom, 4GB radne memorije, kao i 64GB memorije za skladištenje, koja se može dopuniti micro SD karticom. 

Sasvim solidna kamera od 48mp odlično će vas služiti i ne dozvolite da vas zavara nešto tamnija slika na ekranu pre samog fotografisanja, jer se ona iskristališe nakon obrade. Prednja kamera i noćni režim su solidni, ali imaju dosta mesta za napredak. Na osnovu svega rečenog, možemo zaključiti da je telefon veoma dobar primerak cenovnog ranga do 200 evra, kao i da će ispuniti sve osnovne zahteve kupaca.

Jeftini pametni telefoni postali su veoma čest izbor velikog broja prosečnog kupaca, s obzirom da nude odlične osnovne opcije i kvalitet usaglašen sa cenom. Neće vam biti potrebno previše novca za ulaganje, a dobijate uređaje koji će vas odlično služiti. Nadamo se da smo vam znatno olakšali budući izbor pametnih telefona.