Znate taj osećaj. Kada uspaničeno napipavate džepove ili tražite po torbi, a vašeg telefona nema nigde. 

Vraćate se unazad, užurbano razmišljate gde ste mogli da ga izgubite neprestano razmišljajući o slikama, porukama i svemu što se nalazi na vašem telefonu, i što će potencijalno dospeti u ruke stranca. Svi mi volimo svoje telefone. Integrisali su se u naše živote. U njima se nalazi naš celokupni digitalni identitet.

Zato, niko ne želi da ih izgubi. U toj situaciji jedino što možete da se zapitate je – kako naći lokaciju mobilnog telefona? 

Upravo to je pitanje koje vas dovodi do ovog članka, stoga ćemo vam u nastavku teksta objasniti zbog čega je korisno GPS praćenje telefona i na koje se sve načine može otkriti lokacija telefona.

telefon u rukama

Budite spremni da izgubite mobilni telefon

Danas, u 2021. godini veoma je teško izgubiti se, čak i namerno. 

Svakog trenutka nalazimo se na ekranu jedne od mnogobrojnih kamera postavljenih po gradu, a sateliti mogu pronaći praktično bilo koga na svetu, bilo gde. 

Tehnologija prepoznavanja lica razvija se punom parom, a skeniranje oka umesto ključa za ulazak u zgradu više nije naučna fantastika, nego suštinska realnost u pojedinim državama, kao što je na primer Kina. 

Uzevši to u obzir, koliko teško može biti pronaći jedan običan telefon?

Zavisi.

Ukoliko ste se pripremili za scenario gubljenja mobilnog telefona, onda je odgovor – lako. Ako vas je nestanak telefona zatekao potpuno nespremne, stvari mogu biti malo komplikovanije, pa će odgovor na pitanje kako pronaći izgubljeni telefon biti nešto složeniji. Bez brige, objasnićemo.

Dakle, priprema je ključna. Niko nikada ne planira da izgubi telefon, ali dešava se veoma često.

Ono što je preporučljivo, pa čak i obavezno, je da osigurate vaš telefon tako da ne može svako da mu pristupi jednostavim prevlačenjem prsta preko ekrana. 

Postavite tešku lozinku.

Skenirajte otisak prsta.

Možete staviti i prepoznavanje lica, premda je potrebno znati da pojedini mobilni telefoni lako mogu biti prevareni jednostavnim prikazivanjem vaše fotografije, pogotovo stariji modeli sa Android operativnim sistemom.

Izuzeci od ovoga su Apple uređaji, Google Pixel 4 i Google Pixel 4 XL, koji koriste sličnu sofisticiranu tehnologiju.

Možda zvuči pomalo naporno da svaki put kada želite da koristite telefon morate skenirati prst ili kucati šifru, ali to apsolutno nije ništa u odnosu na probleme koje biste imali da vam neko drugi pristupi profilima na društvenim mrežama, elektronskoj pošti i bankovnim računima. 

Zbog čega je još važno da postavite odgovarajući zaštitu? Time kupujete vreme potrebno za lociranje mobilnog telefona. 

Aplikacija za praćenje telefona može biti veran saradnik za pronalaženje i praćenje vašeg mobilnog uređaja.

GPS praćenje telefona – šta je i kako se koristi?

Pitanje kako pratiti mobilni telefon preko GPS-a je za neke poprilično apstraktno, ali ako razumete šta je i kako se koristi, vaš mobilni telefon će biti sigurniji. 

Geopozicioniranje telefona, odnosno satelitsko navođenje kroz prostor se oslanja na GPS – Global poitioning system. Pomenuta tehnologija bazira se na satelitskom sistemu čime se precizno utvrđuje lokacija telefona i njegov geografski položaj.

Za korišćenje GPS-a nije potrebna telefonska niti internet veza, s obzirom da su GPS sateliti i prijemnici, odnosno mobilni uređaji povezani radio vezom. Ovi podaci korisni su mnogim aplikacijama za mobilne telefone preko kojih možete pratiti lokaciju vašeg mobilnog uređaja.

upaljena mapa na telefonu tokom voznje

Lociranje mobilnog telefona putem Google-a?

Google nudi besplatnu uslugu pronalaska lokacije vašeg telefona, što je donekle lepo od njih, s obzirom da svakako prate i prikupljaju naše podatke putem nje. 

Svaki put kada se ulogujete na Android uređaj preko Google naloga, opcija Find My Device se automatski pali, a to je ono što ćete koristiti ako vaš telefon ikada nestane. 

Međutim, kako biste koristili ovu opciju ona mora biti uključena u podešavanjima. Ukoliko to niste već uradili, učinite to odmah:

Podešavanja>Bezbednost i lokacija>Pronađi moj uređaj

Zatim proverite da li je sve podešeno kako treba. Preko računara posetite android.com/find, odaberite vaš uređaj i kliknite na Set Up Secure & Erase. Upozorenje će odmah biti prikazano na ekranu vašeg mobilnog telefona, tapnite ga i završili ste proces podešavanja. 

Ukoliko ste ovo uradili pre nego što ste izgubili telefon, preko pomenute adrese Google će odmah locirati vaš telefon. Ukoliko ne izbaci tačnu lokaciju, izbaciće gde je poslednji put telefon registrovan.

Takođe, možete kliknuti na opciju Play Sound, i vaš telefon će zvoniti glasno 5 minuta bez obzira da li je ton isključen

Možete otići na poslednju registrovanu lokaciju i uključuti ovu opciju kako biste ga eventualno pronašli, ako vam je baš na tom mestu ispao. 

Pored toga, imate opciju Erase My Data koja će obrisati sve podatke sa vašeg telefona. Imajte u vidu da, ako aktivirate ovu opciju, nećete više moći da pratite mobilni telefon, stoga je koristite kao poslednje sredstvo.

Ako se telefon u međuvremenu isključi, nećete moći da ga pratite putem GPS signala, zbog čega je veoma važno postaviti jaku zaštitu, o čemu smo govorili u tekstu iznad. 

Lociranje Samsung telefona u samo nekoliko koraka

Vlasnici Samsung telefona imaju dodatnu mogućnost za pronalaženje izgubljenog telefona putem findmymobile.samsung.com.

Prijavite se preko svog Samsung naloga (na koji morate biti ulogovani), a zatim odaberite izgubljeni uređaj na levoj strani ekrana. Mapa će automatski prikazati mesto na kojem se trenutno nalazi vaš telefon.

Prvo zaključajte telefon. Na ekranu vašeg izgubljenog mobilnog prikazaće se personalizovana poruka, a zatim sprečite da se telefon isključi. 

Napravite rezervnu kopiju podataka sa telefona. Ako se mobilni pomera, uključite opciju Track location, a omogućavanjem ove funkcije lokacija telefona za GPS praćenje će se prikazivati na svakih 15 minuta. 

Naposletku, produžite trajanje baterije. To će onemogućiti gotovo sve što troši bateriju na telefonu, osim praćenja lokacije, a olakšati lociranje Samsung telefona.

Kako pronaći izgubljeni iPhone?

Reč bezbednost je postala praktično sinonim za Apple uređaje. 

Za razliku od Androida, iOS sistem je zatvoren sistem i Apple ne objavljuje izvorni kod. To hakerima u velikoj meri otežava da pronađu ranjivost na uređajima koji rade na ovom operativnom sistemu. 

Postoji više načina na koje možete pronaći Apple uređaj. Međutim, pokušajte prvo preko zvanične aplikacije za praćenje telefona ove kompanije – Find My iPhone, što vam može olakšati lociranje iPhone mobilnih telefona.

Da biste koristili ovu opciju, potrebno je da imate iCloud profil. Uključite ovu opciju na sledeći način:

Settings>iCloud>FindMyiPhone

Na ovaj način, imaćete identične opcije kao i kod Google i Samsung usluge za pronalaženje izgubljenih telefona. Možete zaključati telefon, podesiti novu šifru ili obrisati sve podatke sa njega u zavisnosti od situacije.

mapa na telefonu

Kako naći lokaciju mobilnog telefona putem dodatnih aplikacija?

Lokacija mobilnog telefona se najlakše pronalazi putem Google i Apple usluga, međutim ukoliko želite da celu porodicu umrežite putem GPS signala, postoje aplikacije za praćenje telefona i za to. One su posebno pogodne ako imate malu decu koja imaju pametne telefone. 

Instaliranjem nezavisne aplikacije možete biti sigurni da su u svakom trenutku na sigurnom. Jedna od najpopularnijih aplikacija je Life360 Family Locator sa preko 25 miliona korisnika

Podržava Android i iOS, tako da je možete preuzeti sa svih telefona u domaćinstvu. Postoji opcija da svoju lokaciju delite sa porodicom, što povećava bezbednost svih članova

Postoji čak opcija da čitate tekstualne poruke, prosleđujete pozive, zaključate telefon i još mnogo toga.

Još neke od preporučenih aplikacija za android su Lost Android i Where’s My Droid, čija premium verzija pruža mogućnost da koristite kameru telefona sa udaljene lokacije.

Da bi bilo koja od ovih opcija navedenih u tekstu pomogla u pronalaženju nestalog ili ukradenog telefona, potrebno je prethodno instalirati ih i podesiti sve neophodne opcije kako bi u buduće lokacija telefona bila olakšana.

Zato je preporučljivo uvek prvo da dobro zaštitite telefon kada ga kupite, jer nikada ne znate kada će vam zatrebati da pronađete GPS lokaciju vašeg telefona sa udaljenog mesta. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst odgovorio na pitanje kako naći lokaciju mobilnog telefona i time olakšao njegovo lociranje u bilo kom slučaju.

Naposletku, ako ništa od navedenog ne donese rezultate, preostaje vam jedino da nestanak telefona prijavite policiji, a oni će eventualno pronaći vaš mobilni telefon kada dođete na red.